Velkommen til Jens og Ares sin hjemmeside

Hei!

Jeg heter Jens Overvik. Denne hjemmesiden handler mest om hunden Ares og livet med han. Ares er jakthund av rasen petit basset griffon vendeen, og liker å lose på rådyr, hare, rev og hjort. Ares er Norsk Jaktchampion og Norsk Utstillingschampion, og er mye i skogen.  Jeg er i tillegg drevprøvedommer for bassetrasene, og aktiv i Norsk Bassetklubb. I sommermånedene er fisketurer et hyggelig tidsfordriv. Foto er også en trivelig hobby jeg har.

Se gjerne gjennom sidene mine, og takk for titten. 🙂

Aktuelt:

1. desember 2017:
Drevprotokoller Ares

Oversikt over drevprøveprotokoller for Ares er lagt inn her. Han har to tredjepremier og seks førstepremier, den siste drevprøven ble gått i 2013 (for nostalgiens skyld). De første sju drevprøvene ble gått i 2009 og 2010.

26. november 2017: 
"Gamlingen" leverer:
Ares har vært på Vega på utlån til jaktkompiser i uke 47, og det resulterte i to losdyr felt for han første dagen, og to losdyr siste dagen. Han har hatt flere gode loser, rapporteres det fra jaktlaget. I en alder av 10 år sier de han rett og slett er en rå hund, fungerer godt enda. Nå har han 49 rådyr på "samvittigheten".
🙂

Resultater fra Vegaprøven 2017 finner du her.

Vegaprøven 2016
Norsk Bassetklubb arrangerer igjen Vegaprøven på den fantastiske øya Vega, i dagene 6. - 11. september. Drevdyr rådyr og hare. Det er også observert noen få hjort det siste året. Vegaprøven er en CACIT ordinærprøve for bassetrasene (med mulighet for bevegelig prøve i tillegg) som primært arrangeres dagene fredag og lørdag, men der også onsdag og torsdag kan tas i bruk ved stor påmelding.

PÅMELDINGSFRIST 1. JULI 2016

Påmelding sendes til:
Liv Arnhild Myrholmen
Hedrumveien 1805
3282 Kvelde
Tlf +47 982 312 37
eller 
e-post: bmyrholmen@gmail.com

Påmeldingsskjema kan lastes ned i denne lenken.

Informasjon om Vegaprøven finnes også i Vegaprøvens facebookgruppe, eller ved å ta kontakt med meg på e-post jens@overvik.com. 

Vel møtt til Vegaprøven, for åttende året på rad! 
🙂

NM Drev Vega 2015

Norgesmester ble PBGV Disert Hi Quadrupede De Fergeau, eid av Jørgen Nergård og ført av Tore Hem. Gratulerer! Her er flere resultater fra NM Drev på Vega.

22. august 2015: Første treningsslipp med Bøjentan's Sheriff. Ares var ute og loset først, så fikk valpen prøve seg. Blir nok en artig høst! 
😀

PS: Høsten 2016 fikk Sheriff reise hjem til oppdretter Merete, som fant et nytt godt hjem til han. Han kunne ikke være løs i huset mens jeg var på jobb, så jeg hadde ikke hjerte til å la han leve i bur. Det meldes at Sheriff har det veldig fint, og at han gjør en skapelig jobb i skogen på både rådyr og hjort. 
🙂

27. juni 2015: Bøjentan´s Sheriff

Da kom Sheriff til oss, etter en to dagers biltur fra Telemark til Mo i Rana. Sheriff er fra kennel Bøjentan´s, og er etter SE JCH Ismans Ozzy og N SE J(D)CH Støverbo´s Silke. En glad og tillitsfull valp, som det garantert kommer mer om her på hjemmesiden. Målet med han er å iallfall oppnå NUCH og NJ(D)CH i likhet med Ares, og så får tiden vise hvor bra emne han er.
🙂

5. juni: Nå er startlisten til NM Drev 2015 klar, og vil bli offentliggjort om ikke så lenge. De eldste hundene er 2008-modeller, de yngste av de 10 i startfeltet er 2010-modeller. Alle er jaktcampioner.

NM Drev 2015 - husk påmeldingsfristen!
NM-komitéen i Norsk Bassetklubb hadde nytt møte 20. mai, og stadig flere brikker faller på plass. Vi minner om påmeldingsfristen 1. juni, og oppfordrer i første rekke jaktchampioner til å meldes på. Påmeldingsavgiften betales ikke før man får klarert at hunden er i startfeltet. 
Ikke vær redd for om hunden din er for ung, inntil vi vet hvor mange hunder som meldes på innen fristen, så er alle potensielle deltakere i NM Drev på Vega!
VIKTIG: De som hittil bare har sendt ut en "føler" med interesse for å delta i NM Drev må også sende inn en gyldig påmelding innen fristen.
Påmelding sendes til Tore Hem, tore-hem@online.no, og påmeldingsskjema kan lastes ned på Norsk Bassetklubb sin hjemmeside.

Hyggelig vinterprøve
Historiens første vinterprøve på hare for bassetrasene ble en trivelig seanse med veldig gode resultater. Prøven ble arrangert som ordinærprøve, og foregikk på Helgelandskysten lørdag 14. februar.

Resultater:
1. PBGV Bøjentan´s Rusty Rex
Fører Torkjel Gullesen: 1. Hare 52 Ep Drevcert, dommer Jens Overvik.
2. PBGV Frodo
Fører Andreas Fossum: 1. Hare 48 Ep, dommer Geir Lasse Aune.
3. PBGV Thea De Baas
Fører Christer Øveraas: 1. Hare 46 Ep, dommer Geir Lasse Aune.
4. BBDG Hannah D´an Naoned
Fører Ørjan Alm: 1. Hare 45 Ep, dommer Hugo Henriksen.

Ordinær vinterprøve for basset
På kort varsel ble det iverksatt en ordinærprøve for basset, da det viste seg at de bevegelige vinterprøvene på hare og rev likevel ikke kunne arrangeres. Prøven skal finne sted på Helgelandskysten 14. og 15. februar 2015. Vinterprøver er åpne for losdyr hare og rev, men siden det ikke finnes rev på stedet prøven arrangeres, så blir hundene bedømt på hare. Mer info om prøven kan du finne på Norsk Bassetklubbs hjemmesider, prøvens facebookside og NKKs terminliste for 2015. Begrenset deltakelse, loddtrekking ved "overbooking".

Foto: Hare i drev på det aktuelle terrenget for prøven, 23. februar 2014.

God jul og godt nyttår! 
🙂
(Klikk på bildet for større versjon)

21. desember: Ares på førjulsjakt
Et jaktlag med kompiser lånte Ares ei langhelg på Vega, der det ble felt nok et losdyr for han - med god hjelp av han sjøl. Da ble høstens resultat 6 rådyr i los for Ares, og han har 37 fellinger i los totalt. Nå skal han få juleferie, han trenger å feite seg opp nå!
🙂

18. november: Ares på jaktferie
Stig Tore og jaktlaget hans har med seg Ares til Vega denne uka, og det var hyggelig å få rapport om to rådyrfall i los for han i dag. Tidligere i høst datt det to rådyr i los for han, så nå er han pr i dag oppe i 35 rådyrfall på de fem årene som har gått siden hans første rådyr. En hel rekke biløpere har det også blitt, men det teller jeg ikke med som losdyr. Rådyrjakta begrenser seg til et par uker hver høst, så det er ikke så verst uttelling. Ennå mye igjen av jaktuka til gutta, så vi får se om det blir flere fall.
Oppdatering 23/11: Datt et dyr til for Ares nest siste dag av guttas tur, og ekstra hyggelig at dyret ble felt av en debutant på rådyrjakt!
🙂

8. november: Fullklaff på harejakt!

Utrolig artig og spennende jaktdag med Ares i dag! Først en revelos der vi så reven trekke rett opp brattliene mot fjellet med Ares bare 30 meter bak (reven ventet stadig på han), så jeg kalte han av den losen. Deretter tre gode hareloser, den siste i to timer under vanskelige forhold, hvor alle tre losharene ble felt! Trippel hare har ikke skjedd med Ares før, og han trengte alle sine 7 år med erfaring og stahet i dag, og løp 3,5 mil. Det lønte seg! Hvem trenger langbeint støver, når man har basset?? 

😀

Søket etter Storm
De siste dagene, fra søndag 5. oktober til onsdag 8. oktober, har handlet om leteaksjonen etter finsk lapphund Storm, som forsvant på Stangfjellet i Rana søndag. Han stakk med et flexibånd på slep, og via facebook ble det satt i gang en stor frivillig innsats. Jeg var med og gikk 2 mil i fjellet mandag, og deretter ble det administrering av søket på facebook og telefon. Mange frivillige har vært ute og leita, og onsdag ettermiddag ble Storm funnet etter tre netter ute. Flexibåndet var surret i noen steiner, og der satt han fast noen små kilometer unna der han forsvant. Han ble funnet av en rypejeger, og var i knallfin form. Bildet tok jeg da Storm var kommet ned til Mo i Rana Politistasjon onsdag ettermiddag. Happy ending, og glade eiere! 
😀

Finsk seier på Vegaprøven
Deltakeren fra Finland, Stefan Henriksson med PBGV Kärråsens Zenta, vant Vegaprøven. Det synes vi er kjempeartig, og en mer glad vinner skal man lete lenge etter! Zenta er 5 år, hun er finsk utstillingschampion, svensk jaktchampion, og nå også norsk jaktchampion. Gratulerer! Resten av resultatlisten finner du på siden om Vegaprøven 2014.

Skogstrening med Ares
21. august var det igjen lov å slippe jakthund på trening i skogen, og det har blitt noen turer allerede. Noen loser har det også blitt, og det var fint å høre lyden og se arbeidet til Ares igjen. Det er nok godt for han også å få utfolde seg igjen! Av og til lager jeg noen korte videosnutter, disse kan du finne i min YouTube-kanal.

29. august: Bare dager til Vegaprøven! 
Onsdag 3. september ankommer de aller fleste Vega og inntar rorbuene på Nes. Noen kommer allerede mandag og tirsdag. Siden sist er to hunder falt fra, noe som man alltid må forvente. Pr i dag blir det da 17 starter på ordinærprøven, og 25 starter inkludert bevegelige prøver. 38-39 personer er fortsatt på lista. Værvarslet for Gladstad ser perfekt ut for avholdelse av drevprøver, så vi tror det blir gode forhold for hundene. Les mer om Vegaprøven her.

14. august 2014: Fått plass til alle!
Med booking av ei ekstra hytte så har Vegaprøven funnet plass til samtlige 40 deltakere som pr i dag har meldt sin ankomst til Vega. Snart vil informasjon om hvor folk skal bo bli sendt ut til deltakerne. Den siste - og ikke minst viktige - brikken vi skal ha på plass nå, er Havkaféen på Nes som møtelokale og for banketten. Med en positiv Vega kommune på laget så håper vi på en snarlig avklaring.

NM Drev 2015 på facebook
Facebookgruppa NM Drev for basset 2015 er åpen for alle som vil ha mer informasjon om neste års Norgesmesterskap i drevprøver for bassetrasene.

Status Vegaprøven
1. juli gikk fristen ut for å melde på til Vegaprøven. Ved fristens utløp var 19 hunder påmeldt ordinærprøven, og 10 bevegelige starter. 29 starter er det samme som vi hadde i 2013. Det jobbes stadig i kulissene med planlegging, og et nytt kart over slippområdene er laget. De ferdige kartene vil hundeførere og dommere motta på Vega. Klikk på kartet for større versjon.

Stor interesse for Vegaprøven
I begynnelsen av juni var 14 hunder hittil påmeldt Vegaprøven. Det er et høyere antall enn tilsvarende tidspunkt i fjor, da Vegaprøven 2013 til slutt hadde 22 hunder til start (29 hunder opprinnelig, så kom det endel frafall). I år har vi plass til 24 hunder på ordinærprøven.

Jeg minner om påmeldingsfristen 1. juli, påmelding sendes til Tore Hem. Mer info om Vegaprøven 2014 finner du i menyen til venstre.

Promotering NM Drev 2015
Norsk Bassetklubbs NM i drevprøver høsten 2015 har fått omtale på nettsiden Vega jakt og fiske.

Ingen valper

Etter ultralyd så konkluderer veterinær med at Topsy er tom etter parringa med Ares. Det var leit, men det skal ikke alltid være så lett å få sånt til å klaffe. Det har imidlertid vært en god erfaring å ha med seg for både to- og firbeinte, og vi er innstilt på å prøve igjen ved neste korsvei. Før den tid skal jeg få undersøkt fertiliteten til Ares, så jeg kan være sikker på at han "virker" iallfall. Etter det jeg har skjønt så er det 20-40% sjanse for at naturmetoden ikke klaffer, så vi har vært uheldige her. Ja ja, det er bare å smøre seg med tålmodighet.

🙂

Avl - for rasen, eller…?

Diskusjonen om hva man kan kreve i betaling for en valp - eller for den del; hva man må forvente å betale, er stadig tilbakevendende. Prinsippet er at enhver oppdretter kan kreve den prisen man vil for en valp. 

Problemet oppstår når noen selger valper fra umeritterte foreldre til samme pris som fra championforeldre. De sistnevnte har gjerne lagt ned årevis med arbeid, reising og titusenvis av kroner til utstillinger, drevprøver og sporprøver. De gjør dette av entusiasme, fordi det er artig og givende, og fordi de vil drive rasene framover, få de enda bedre. 
Det er hovedformålet med avlen.

Så har man disse som aldri er å se på utstillinger og prøver, men likevel har "verdens beste hund" og vil avle. Kanskje bare for å få en valp etter egen hund, men noen ser muligens penger i dette også. For de seriøse oppdretterne er ikke avl noe man tjener penger på, til det koster det for mye å jobbe fram en god hund med gode papirer. Noen tar inn nytt blod fra feks utlandet, og de skal ikke henges for å avle på umeritterte hunder. Men avkommet bør absolutt bedømmes, for å måle avlen.

Og der er vi i kjernen av saken: Utstillinger og prøver er redskap man har for å kunne måle avlen og egnetheten i hundene før det avles. Man får et papir på hvordan eksteriøret er, hvordan hunden jager, og evnen til å følge spor. Det er en uhildet vurdering fra en fagperson som man får et offisielt papir på. Uten synsing fra hundeeiere som ofte ikke er kompetente til å objektivt vurdere sin egen avlshund.

Jeg synes det er dypt urettferdig når jeg ser en annonse på finn.no der man har avlet på umeritterte foreldre (hannhunden har riktignok vært på tre utstillinger), der tispa det avles på til alt overmål ble solgt til redusert pris pga kraftig overbitt. Oppdretteren som solgte tispa drømte ikke om at kjøperen senere skulle avle på hunden. Urettferdig; fordi disse valpene selges til 13.000 kroner stykket, samme pris som seriøse oppdrettere tar for valper etter championer. Vil valpekjøperne ha dyrere valper i framtida, så er dette absolutt veien å gå. For valpene fra de gode kullene bør jo absolutt være verdt mer??

Bør klubbene og raserådene komme med en anbefaling om differensiert valpepris, som råd til valpekjøperne? Råd om hva man kan forvente verdien av valpene er, ut i fra foreldrenes prestasjoner? Et eksempel kan være, med utgangspunkt i Petit Basset Griffon Vendeen:

Valpepris:

7000 kr - umeritterte foreldre

8000 kr - en utstillingspremiert forelder

9000 kr - utstillingspremierte foreldre

10.000 kr - utstilling + en forelder med drevprøve

11.000 kr - utstilling + begge foreldre drevpremiert

12.000 kr - som forrige, men en forelder champion

13.000 kr - begge foreldre er championer utstilling og/eller drev


Jeg kunne sikkert føyd til 14.000 kroner for valper etter foreldre der begge er dobbeltchampioner eller mer, men markedet de siste årene har holdt seg på en makspris på 13.000 kroner for en bra valp.

Spørsmålet er: Ville en slik offentlig rådgivende prisliste føre til at useriøse oppdrettere vegrer seg for å avle, når valpekjøperne blir mer kjent med hva de bør forvente å måtte betale for en valp? Eller vil valpekjøperne fortsatt velge "billige" valper og satse litt bingo? 

Jeg oppfordrer iallfall potensielle valpekjøpere til å bruke raseklubben og raserådet/valpeformidler, når de er på utkikk etter valp. Det er aldri noen garanti for at championer vil gi en bedre hund, men sjansen er iallfall større, og forutsetningene får du på et stykke papir. Og: Bruk de seriøse oppdretterne! De fortjener det.

De som blander raser og lager "fortausmikser" gidder jeg ikke å omtale nærmere, det er bare en hån mot avlsarbeidet i raseklubbene.

Til slutt: 
Hvis avlshundene er så bra som det ofte hevdes i annonsene så er det vel ren plankekjøring og "barneskirenn" å få dokumentert det gjennom utstillinger og prøver?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
For ordens skyld: Jeg er ikke oppdretter.

NM-arbeidet starter
Norsk Bassetklubb har delegert arbeidet med å skape et NM i drevprøver på Vega i 2015 til en NM-komité. Komitéen består av Drevkomitéen i NBaK og den såkalte "Nordlandsbenken", oss her nord som har syslet med Vegaprøven i flere år. NM-komitéen 2015 blir da følgende personer: Tore Hem, Liv Arnhild Myrholmen, Bjørn Myrholmen, Jens Overvik, Hugo Henriksen og Stig Tore Einmo Straumbotn.
Samtidig har grunneierstyrene på Vega fattet et enstemmig årsmøtevedtak om at NM Drev får benytte terrengene på Vega. Veldig hyggelig! Da er de viktigste faktorene på plass. Les mer om NM Drev her.
🙂

Vegaprøven 2014

Planlegginga av årets Vegaprøve er forlengst i gang. Nytt av året er at vi øker slippsonenes størrelse, slik at det blir enda mer boltreplass pr startende hund. Les mer i linken Vegaprøven 2014 som du også finner i menyen til venstre. Siden vil bli jevnlig oppdatert utover våren og sommeren. Husk påmeldingsfrist 1. juli.

Parring pågår

Onsdag 16. april 2014 kom NUCH NJ(D)CH Topsy hit, og fant kjemien med Ares. Hun har vært sein i syklusen ser det ut til, og de sliter med å "henge". I går og i dag, mandag 21. april, ser det mer lovende ut, og vi håper på fullklaff og at de vil henge uten at hun vrir seg unna. Det er ikke bare-bare å få til en god parring, har jeg skjønt! Mer om parringa, og resultater drevprøver for Topsy finner du ved å klikke på lenken, eller i menyen til venstre.

Planlagt parring:
Petit basset griffon vendeen

Se også denne siden som oppdateres etterhvert.

Far: NUCH NJ(D)CH Ares 17166/07
CACIB, Prøvevinner Mosvikprøven 2010, Årets Drevhund 2010.

Mor: NUCH NJ(D)CH Topsy NO50124/10
Prøvevinner Vegaprøven 2011, Årets Drevhund 2011.

Innavlsgrad 0 % (5 gen.) Det forventes valper med god jaktlyst.

Topsy har to Drevcert og en prøve med 50 poeng. Excellent og CK på alle utstillinger, BIR på tre av fire utstillinger, deriblant NKK Trondheim. Hennes far ble beste hund på Vegaprøven 2009, med Drevcert.
Ares ble beste hund på Mosvikprøven 2009 også. Han har seks strake 1. premier på drevprøver. Seks ganger 1. Kval på utstilling, med fire CK, 3x BIR og 1x BIM, og CACIB på NKK Harstad.

Dette er den første parringa med Ares. Den som venter på noe godt, osv. Jeg har takket høflig nei til endel forespørsler med umeritterte tisper, og kunne ikke fått en mer interessant tispe enn Topsy, så dette var ikke noe å nøle med da forespørselen kom. Nå håper vi bare at dette blir vellykket! Topsy kommer på frierferd nå i påsken, og bor ellers i Nord-Trøndelag.
😀

NM Drevprøver for bassetrasene i 2015

På årsmøtet 29. mars ble det avgjort at Norsk Bassetklubb for første gang i klubbens historie skal arrangere NM Drev, et flott løft for en liten klubb. NM vil finne sted høsten 2015, og en NM-komité skal utnevnes og utforme detaljene rundt arrangementet. Etter all sannsynlighet vil det første NM arrangeres på Vega. Spennende!
🙂

Endring i championatreglene for utenlandske jaktchampioner

Fra 1. januar 2014 har NKK endret championatreglene slik at det igjen skal være mulig for utenlandske jaktchampioner å oppnå norsk jaktchampionat med en 1. premie i Norge. Teksten lyder slik:

Basset-rasene:

DREVCHAMPIONAT N J(D)CH:
Tre ganger 1 premie på drevprøve for bassets under tre forskjellige dommere. I tillegg kreves to ganger Good på utstilling ved fylte 24 måneder under forskjellige dommere oppnådd i et av de nordiske land.

Alternativ for utenlandsk jaktchampion:

En 1. premie på drevprøve i Norge. 

Emnet Drevprøvestatistikk oppdatert

I tillegg til statistikk for Vegaprøven fra 2009 - 2013 er det nå oppdatert med statistikk for NBaKs drevprøver i 2013, utarbeidet av Drevkomitéen i Norsk Bassetklubb. Det var ny rekord på ordinær- og bevegelige prøver med 102 starter i 2013. Du kommer til siden ved å følge lenken over.

Los i berg
- Er noe de fleste harejegere og harebikkjer vil oppleve før eller siden. Siste helga i februar 2014 hadde Ares en slik klassiker, da haren et par timer etter uttaket krøp inn i en bergsprekk i fjæresteinene. Ares hadde stålos der, så jeg gikk og sjekket. Joda, haren hadde trykt seg godt inn i bergsprekka. Vi lot den være i fred, den hadde fått nok trim den dagen likevel.
🙂

Gallaria, gallaaften
Jeg fikk en hyggelig oppgave som fotograf for årets Gallaria i Rana, handels- og næringslivets festaften med prisutdelinger og underholdning. Omtrent 300 mennesker fikk blant annet oppleve Klaus "Odin Jensenius" Sonstad uten filter, som konferansier. En veldig hyggelig og staselig aften!
😀

Dommerkollegiet Norsk Bassetklubb
Nordlandsbenken (Hugo, Jens, Stig Tore) stilte fulltallig på Norsk Bassetklubbs dommerkollegium i begynnelsen av januar 2014. Her har vi kommet ca halvveis; går ombord i Widerøes Dash 8-Q400 som skal ta oss videre fra Værnes til Torp/Sandefjord etter flighten fra Mo i Rana. Litt dårlig oppmøte blant dommerne som bor sentralt på Østlandet, de burde kjenne sin besøkelsestid og møte opp på dommerkollegiet. Vi som var der fikk gjort en god jobb, med utarbeiding av nye drevprøveregler, og gjennomgang og godkjenning av de bevegelige drevprøvene i 2013, 58 starter.

Årets siste rådyrjakt
Var på Vega med Stig Tore sitt jaktlag siste uka i november til 1. desember. Trivelig tur, hvor jaktlaget greide 10 av 12 dyr i uværet. Ares gjorde sin del av jobben, hvor en biløper og tre losdyr falt for han. Jeg og Ares var også en dag i Igerøy med Erik, men lyktes ikke med jakta der.
Nå har det falt 31 rådyr for Ares siste fire årene, på en til tre jaktturer pr høst. I høst har det falt 7 rådyr for Ares sin los, det er jeg veldig fornøyd med.
🙂

Mosvikprøven CACIT 2013
Ble arrangert første helga i november. Dessverre var bare 6 hunder påmeldt ordinærprøven, med bevegelige prøver ble det 9 starter i Mosvik i år. 
Ares var ikke med denne gangen, jeg var dommer og NKKs representant på prøven. Det ble en hyggelig prøve i godt vær, dog var det vanskelige vitringsforhold med tilfrysende bakke. Jeg fikk gleden av å dømme en Basset Hound, men dessverre fikk ikke Donald ute noe dyr.
Resultater:

1. Åstdalens Cesar M (BFDB) 1. Rå 44 EP (dommer Jens Overvik)

2. Thea De Baas (PBGV) 1. Rå 42 EP (dommer Roger Strandvik)

3. Ee-Cider (PBGV) 2. Rå 36 EP (dommer Roger Nordskag)

4. Thyra (PBGV) 0. 21 EP (dommer Roger Nordskag)

5. Donald (BH) 0. 14 EP (dommer Jens Overvik)

6. Åstdalens Kira (BFDB) 0. 9 EP (dommer Roger Strandvik)

Herlige dager i Bjugn
Midt i oktober var jeg og Ares, og Odd Hellevik og hans petit Sid, igjen invitert til Vallersund på rådyrjakt. Jaktlaget felte fem rådyr de dagene vi var der, og to av disse falt i drevet til Ares. Odd var mester for de to. Flotte dager, makaløse terreng og en veldig trivelig gjeng vi får lov til å være sammen med! Og det har allerede blitt en årlig tradisjon.
🙂

Ares nr 10 på Vegaprøven

Jeg og Ares hadde et lite comeback, eller rettere sagt en nostalgitur på Vegaprøven 2013, for det var nok hans siste drevprøve. Første slippet nede i Vika på sør førte til bukkelos som gikk rett opp Kjulsveten og fulgte fjellryggen nordover forbi Floavatnet på østsiden og nesten til Gladstad, før det snudde. Selv om det ble full tid (60 minutter los), så hadde jeg helst sett at han hadde lagt av bukken, som han vanligvis gjør. Neste los turet veldig fint på rågeit tida ut, så da rettet han litt på inntrykket. Jeg er veldig godt fornøyd med to tapsfrie førstepremieloser!
🙂

Drevprøveprotokoll, dommer Tore Hem:
Slipp 1: Kl 08.00
Fot: Kl 08.15
Uttak: Kl 08.20
Tidtagning opphørt: Kl 09.20
Koblet: Kl 09.32
60 minutter rådyr

Slipp 2: Kl 09.42
Fot: Kl 09.55
Uttak: Kl 10.00
Tidtagning opphørt: Kl 11.00
Koblet: Kl 11.12 (innkalt fra los)
60 minutter rådyr

Prøvens forløp:
Slipp 1: Fant et dyr som drar på langtur (fjellet), må kjøre etter, drevdyr sett ved kobling.
Slipp 2: Tar ut rå som bli sett i uttaket, turer i nærheten til full tid.
Slipp 3: Finner ikke flere dyr.

Egenskapspoeng (av 6 mulige)
Søket: 5 
Arb. på fot: 4
Drevsikkerhet: 4
Drevmåte/fart: 5
Arbeid på tap: (5)
Mål/hørbarhet: 4
Losføring/nyansering: 5
Samarbeid: 4
Lydighet: 6
Jaktlyst: 5

Sum: 47 EP og 1. Rå.

Hele resultatlisten finner du i menyen Vegaprøven 2013.

Båndtvang over!
Endelig har 21. august vært her, og Ares ble alldeles spinnvill da jeg tok på jaktklærne og han fikk på seg dekken. Siden dette er hans sjuende sesong i skogen, så skjønte han nok hva dette dreide seg om.
Etter en liten time søk fant han en hare eller rev, så aldri losdyret. Endelig i gang! Det ble halvannen mil i skogen denne kvelden, etter 3 timer ga vi oss på grunn av møkkaværet. Det ble en fin gjennomkjøring nå som treninga bytter fra landevei til skog, og jeg satser på at Ares blir i brukbar form til Vegaprøven. Bare to uker igjen!

Hyggetur til Lofoten!
Første helga i august ble jeg invitert med til Lofoten av Roy Hoff fra Ørnes, som moralsk støtte og handler til hans beagle MacSkofs Chira, som skulle på sin første utstilling. Hugo var også med på tur. Vi hadde ei kjempetrivelig helg sammen med gutter og jenter i Nord-Norge Harehundklubb, på Sandsletta camping i Vågan. Utstillinga søndag gikk veldig bra! Jeg ble kjempelettet da dommeren først kom med den røde Excellent-rosetten, da hadde jeg ikke sviktet oppgaven min iallfall. Så kom de med CK-sløyfa også, kjempegreier! Da var vi videre i konkurransen. For å si det sånn; det var mange beagler som fikk Excellent og CK denne dagen, så konkurransen var hard. Jaggu klarte vi ikke bare å bli beste tispe, men vi klarte BIR (best i rasen) også! Da var det bare å vente enda mer på andre hunder i ringen, men til slutt så kunne vi jublende fastslå at Chira ble BIS, best in show! Det var hyggelig å vinne hele utstillinga, og det var en lettsinnet kompisgjeng som reiste hjem til Helgeland etter ei praktfull helg i Lofoten!

Sommertur til Vega
Jeg og Ares hadde en snartur til Vega sammen med Hugo, for å flytte båten hans fra Rødøy til Vega. Det ble en flott tur, og Ares er veldig grei å ha med i båt. Her er han på brygga i Rørøy på Vega, godt å komme ut av båten litt.
🙂

5. juli 2013: Ares på Vegaprøven!
Jeg meldte på Ares ei uke før påmeldingsfristen var over. Jeg var klar til å trekke påmeldinga for å unngå loddtrekning og heller slippe til tilreisende hund dersom det ble fullt, men vi unngikk loddtrekning med knapp margin. Så; Ares er med på Vegaprøven 2013! Det er tre år siden forrige drevprøve for hans del. 
Han ble Jaktchampion på Vegaprøven 2010, og senere samme høst vant han Mosvikprøven, og ble Årets Drevhund PBGV i 2010. Ambisjonene for Vegaprøven 2013 er ikke annet enn at vi skal ha det artig, og så håper jeg han greier en 1. premie. Vi får se hvor høyt vi kommer, det er minst 10-12 hunder som har sterke resultater å vise til!
🙂

4. juli 2013: Stor interesse for Vegaprøven!
Dette blir den største Vegaprøven noensinne, og igjen den største drevprøven i Norsk Bassetklubbs historie, det har rett og slett vært en formidabel interesse. Hele 29 hunder er påmeldt! Jeg og Hugo har hatt hektiske og lange kvelder med planlegging og booking, det er mange kabaler som skal legges. 
Les mer om Vegaprøven her, der finner du også saker og resultater fra tidligere år.

Min flotte konfirmant! 
11. mai 2013

Bassetposten nr 2, 2013
- Ble sendt til trykking i begynnelsen av mai. Min første utgave som redaktør i Norsk Bassetklubb, og jeg er naturligvis spent på hvordan den blir mottatt. En ting er iallfall sikkert; uten grafisk designer/illustratør/fotograf Merete Lien så ville dette vært en langt tyngre oppgave, jeg er glad for å være i redaksjonen med henne. Mange bidrag har kommet inn fra medlemmene i Norsk Bassetklubb også! 48 sider bassetstoff er snart i postkassen.
🙂

Ny video
En liten videosnutt fra jakta på Vega i 2011, Merete innser at kallenavnet på bikkja si klinger veldig feil i skogen, og Hugo sitter på rett post som vanlig. Se videoen på Youtube. På min kanal ligger flere slike filmer.
😀

Informasjon om Vegaprøven 2013
- Kan du finne på Norsk Bassetklubbs hjemmesider, i NKKs terminlister (søk på ordinær/samlet drevprøver for basset), i tillegg til her på mine sider selvsagt. Vegaprøven har også egen facebookgruppe, som oppdateres jevnlig utover våren og sommeren. Vi satser på mange påmeldte hunder, godt vær og flotte resultater!
🙂

Ny side om drevprøvene til Ares
Jeg har samlet drevprøveoversikten på én side, tidligere var dette spredd på litt forskjellige sider. Gå til siden Drevprøver Ares som også finnes i hovedmenyen til venstre.

Status mars 2013:
En "vareopptelling" for Ares sesongen 2012-2013 viser:
Antall loser: 58
Astro logg/løpt distanse: 533 km
Vilt felt: 8 rådyr, 3 harer
Snittfart på slippene: 6,4 km/t

Det er ny rekord i antall loser og løpt distanse for Ares. Antall felte vilt er ikke overvettes, men det er ikke så ofte det blir jaktet rådyr med han heller, det har vært tre turer på rådyrjakt høsten 2012.

Bilde: Ares er mest fornøyd når han får slite skikkelig i skogen, om så i vannrett regn fra sørvest. 

Redaktør Norsk Bassetklubb
Midt i februar takket jeg ja til en henvendelse fra styret i Norsk Bassetklubb om å være med i en redaksjonskomité for hjemmesidene til klubben. Jeg tar nå over arbeidsoppgavene til den tidligere webredaktøren i klubben. Noen dager senere ble det også klart at jeg tar over som redaktør for klubbens medlemsblad Bassetposten. Det blir en spennende utfordring, og jeg håper medlemmene er flinke til å bidra til saker vi kan publisere. På layout, design og setting har jeg med meg Merete Lien fra Trondheim, sammen er vi redaksjonskomitéen i klubben.
🙂

CACIT-prøver Vega og Mosvik
Nytt i 2013 er at ordinærprøvene på Vega og Mosvik har fått status som CACIT-prøver. Hittil er det bare Østlandsprøven som har hatt CACIT i Norge, nå også Vegaprøven og Mosvikprøven. CACIT er et internasjonalt drevcert, som kvalifiserer til Internasjonalt Jaktchampionat. Dommer kan velge å gi CACIT til prøvens beste hund, dersom den kvalifiserer til Drevcert. Nest beste hund kan få Reserve-CACIT, dersom denne også oppfyller kravene til Drevcert.


Championatregelverket sier følgende:

4.3. INTERNASJONALT JAKTCHAMPIONAT (INTJCH):

To CACIT, eller ett CACIT og to Res.CACIT, må være vunnet i to forskjellige land og for forskjellige dommere. Minst Very Good etter fylte 15 måneder på internasjonal utstilling i unghund, åpen eller bruksklasse.


Påmeldingsfristen til Vegaprøven er 1. juli 2013, og prøven avholdes 5. til og med 8. september. Påmeldingsavgift 500 kroner, mer info finnes på NKKs terminlister på nett.

5. januar 2013: Dommerkollegiet i Norsk Bassetklubb
14 drevprøvedommere var samlet i Larvik første helga i januar, for å gå gjennom drevprøvene høsten 2012. Kollegiet skal kvalitetssikre og fastsette bedømmelsene og premieringene på hundene. Alle hundene fikk den premieringen de ble innstilt til fra dommer. Ei trivelig helg, som også hadde faglig innhold på programmet, og forslag til endringer i drevprøvereglene.

2. januar 2013: En dronning har tatt kveld.
Jakthunder lever ikke evig, og man blir sterkt knyttet til dem. Jeg må si at jeg gruer meg til den dagen Ares går bort, er veldig knyttet til han. Fikk høre at Ismans Effi til Merete døde i dag, og det var leit å høre. Effi og Merete var med oss på Vegajakta i høst, og gamle Effi gjorde en stor jobb i skogen. Jeg gikk noen runder som hundefører med henne, og forbarmet meg over henne da vi skulle krysse ei lita elv. Jeg bar henne over, og tillitsfullt lot hun seg bære i armene mine. 
Hun var en bemerkelsesverdig bra jakthund, og allerede ved to års alder oppnådde hun følgende titler: NUCH SEUCH NVCH NJCH SEJCH; altså norsk og svensk utstillingschampion, norsk viltsporchampion og norsk og svensk jaktchampion, de to siste bare 18 måneder gammel. En liten videosnutt med loslyden av Effi i vakkert landskap på Vega i høst finner du på Youtube, også da var jeg hundefører for henne. Hun tok ut rådyr i lauvskogen oppunder Vegsteinfjellet, som jeg satt ved og filmet. RIP Effi, losen fortsetter i de Evige Jaktmarker.

29.12. 2012: 150.000 besøk
Sidene her ligger på ca 50.000 besøk i året, ofte over 1000 klikk i uka, og det synes jeg er kjempeartig! Det tyder på at mange er innom, og det setter jeg pris på. 
I 2013 så skal jeg fortsette å utvikle siden med nye saker. Jeg ønsker alle et riktig godt nytt år, og ikke skyt opp fyrverkeri nært hunder!

15.12. 2012: Skogsloggen oppdateres fortløpende.
I år igjen forsøker jeg å føre en mest mulig detaljert skogslogg med Ares, med løpt distanse (vist på Garmin Astro GPS-peiler) og snittfart. Det kan komme noen interessante tall ut av det. Hittil i høst har Ares løpt ca 495 km på trening og jakt. Siden Astroen oppdaterer hvert 5. sekund, så er nok løpt strekning i virkeligheten en del lengre. Det har blitt 54 loser så langt i høst, ny rekord for Ares, fornøyd med det etter en noe treg start. Skogsloggen finner du her.

Disert Hi Quadrupède De Fergeau vant Mosvikprøven 2012.
Resultatene finner du her.

Videokanal Youtube
Jeg lager av og til korte videosnutter fra turene i skauen med Ares, og enkelte andre ting jeg er med på. Videokanalen min finner du her, og bildet viser noen av titlene jeg har på Youtube. 
God fornøyelse!
🙂

Mosvikprøven for basset
I begynnelsen av november arrangeres Mosvikprøven, Norsk Bassetklubbs ordinærprøve for bassetrasene. 10 hunder er påmeldt, i tillegg til noen bevegelige prøver. Jeg skal være dommer og er bedt om å være Prøveleder, det blir en fin utfordring. Ønsker alle deltakerne lykke til med prøven! Det er der Ares har sine beste resultater fra, blant annet som prøvevinner i 2010.

Flott jaktuke på Vega!
Jaktlaget felte 11 dyr, to av disse i los for Ares. Det er jeg kjempefornøyd med, da rådyr og vindretning ikke var samarbeidsvillig. Vi hadde flott vær, men sørøst vind det meste av jakta. Les mer i skogsloggen til Ares. På bildet smaldyret Hugo felte i los for Ares.
🙂

Lader opp til Vega
I år som i mange foregående år, så er årets høydepunkt rådyrjakta på Vega. Vi skal være der ei uke, og har 10 jaktkort i jaktlaget. Nytt av året er lagskort, der alle på jaktlaget kan påtegnes slik at hvem som helst kan felle de enkelte dyr uavhengig av korteier. En annen nyhet er at ett kort teller enten et voksent dyr eller to kje. I teorien kan vi altså felle 20 dyr, selv om vi neppe kommer til å gjøre det. Jeg skal filme jakta i år, og håper det blir bra vær som spådd. Rapport kommer!
😀

T-Bamse ble prøvevinner i Vegaprøven 2012
Vegaprøven hadde 26 starter; 13 ordinær og 13 bevegelig. Av disse endte hele 14 starter med 1. premie, og Basset fauve de Bretagne T-Bamse ble suveren prøvevinner med 1. Rå, Drevcert og 55 Egenskapspoeng. Les mer.

21. august 2012: Sesongen i gang! 
Endelig var båndtvangen over, og det var igjen tid for å slippe Ares løs i skogen. Jeg har laget en side i likhet med foregående år, hvor jeg skal forsøke å notere meg de viktigste detaljene på trening og jakt med Ares i kommende sesong i Skogsloggen 2012/2013. Kommer nok ikke til å klare det samme som sesongen for to år siden, da Ares løp godt over 500 km på 37 dager (32 med los) og hadde hele 52 loser innen utgangen av februar.

23. juli 2012: Trening for høstjakta
Nå har vi i tillegg til vanlige trimturer lagt inn litt styrke- og intervalltrening for Ares. Vi eksperimenterte med økende vekter i slepet, og nå drar han ei flaske med 3 kg sand og vann opp en bratt sti, dette gjentar vi gjerne tre ganger pr økt. Han liker å jobbe!
🙂

Ares 5 år!
Gromgutten fylte 5 år 19. juli 2012. 
På bildet er han nydusjet og fornøyd. 
En veldig snill og rolig hund i heimen, 
i skogen blir han et råskinn på jakt. 
Kan det bli bedre?
😀

Vegaprøven 2012:
19 påmeldte ved ordinærprøvens påmeldingsfrists utløp! Ennå mulig å melde på til bevegelige prøver. Les mer her.

Fotojobb for Mo Industripark
21. juni var ¾ av MIP Info; jeg, Karina og Petter, i helikopter for å fotografere og filme over Mo i Rana og Mo Industripark. Jeg satt utapå helikopteret med beina på støttestagene over meiene, slik at jeg kunne lene meg godt ut og fotografere rett ned. Og nei, jeg har ikke høydeskrekk! (klikk på bildet for større versjon)

18 kg! 😲 
Syntes han kjentes tung ut ja, 5. juni 2012 veide jeg Ares til 18 kg på viltvekta, og så tung har han aldri vært før! Han er ikke direkte feit der han står, men se han for deg når han veier 14-15 kg… Som han gjerne er etter en lang høst og vinter med masse los og løping. Vel, godt han har litt å gå på nå da!

02.06. 2012 Sportrening ukentlig
Fra april så har vi hatt ukentlige treff med bikkjer og kaffe, med utstillingstrening og blodsportrening, og sosialisering av både unge og voksne bikkjer. Samlingene må sies å være ganske så uhøytidelige, og trivelige:) 
Ares går stort sett sporene helt greit, men vi trener litt mer. Før vi avslutter for sommeren så hadde det vært interessant å prøve et et spor i full lengde 600 meter igjen. Det er to år siden sist, og den gangen gikk det bra. 
Treninga foregår i regi av Drivende Jakthundutvalget i Rana JFF.

30.05. 2012 Ares har vært på spaopphold! 😀
I forbindelse med at jeg var bortreist i pinsa, så var Ares 5 dager på Vilden Hundepensjonat i Rana. Jeg ble imponert over fasilitetene der, og Ares har stortrivdes! Og det var visst gjensidig fra pensjonateieren. Skulle nesten ikke fått han med meg hjem!

Vegaprøven 6. - 9.september 2012 (oppdatert 6. juni)
Norsk Bassetklubb vil at jeg og Hugo skal dra igang nok en ordinærprøve (samlet prøve) på Vega i år, en tillitserklæring vi selvfølgelig tar på oss nok engang. Det blir den fjerde Vegaprøven på rad siden starten i 2009, da vi samlet 10 hunder ei langhelg til bevegelige prøver på øya nordvest av Brønnøysund. I år er det noen nye ting å forholde seg til, les mer her.

Oppsummering 2011

Det er kjempeartig at vi passerte 100.000 treff på sidene her etter drøyt 1,5 år i drift. Det tyder på at folk finner noe nyttig og interessant av både tekst og bilder her, og det er bra! 

For Ares har dette vært en litt roligere sommer og høst enn han hadde i 2010 (ingen utstillinger, ingen drevprøver - han er "pensjonist"), men han har da jevnlig fått kjørt seg i skogen, og jaga både hare, rev, rådyr og hjort. Sesongen starta ved båndtvangs opphør 21. august, med fem kvarter harelos rett ut av sommerdvalen. 

Det ser ut til at han i høst endelig fant ut at elg ikke står på agendaen, så han har mer eller mindre sluttet med elgjag, bra! Det har blitt mange loser ellers, og noen fall, både rådyr og hare. Han er en stødig jakthund som alltid finner vilt med sitt store og effektive søk, så det er skikkelig artig å slippe han i skogen:)

Jeg ble tatt opp som dommerkandidat av Norsk Kennel Klubb (NKK) gjennom Norsk Bassetklubb våren 2011, og gjennomførte teorikurs i Larvik i mai. Et veldig bra kurs, honnør til de som stod bak det.
Den praktiske delen av utdannelsen fikk jeg gjennomført under Vegaprøven i begynnelsen av september. Den bestod av to elevarbeid og fire aspirantarbeid ute i felten, under bedømming av hunder. Disse ble godkjent, og etter et par uker ble jeg av NKK autorisert som Drevprøvedommer for bassetrasene.

Jeg fikk dømt to petiter på prøve i høst, det var artig. Begge ble innstilt til 1. premie av meg.

Ellers så hadde vi en veldig fin jaktuke på Vega i slutten av september. Nå skal vi snart i gang med å komponere neste års jaktlag rundt "den harde kjerne".

Vi rakk en liten førjulstur til Vega helga før jul, og det resulterte i nok et rådyrfall for Ares etter en flott los som turet godt. Ut over vinteren vil vi fortsatt være så ofte vi kan i skogen, med både jakt og trening etter hare og rev.

Foto på bestilling
Jeg har opprettet en fotoside hvor jeg har bilder til salgs, og eksempler på bilder jeg kan ta på bestilling. Les mer på Foto til salgs i menyen til venstre.

Unike bilder av rådyrfall
Under Vegajakta i september 2011 fikk jeg bilder jeg aldri har tatt før; close-up av rådyr som blir skutt i los. Hele bildeserien kan du se her

Vegajakta 2011
En hyggelig tur med et dyktig jaktlag, alle 12 rådyrene ble felt i god tid før uka var omme. Mer i jaktloggen for denne sesongen. Minneverdig at Ares faktisk svømte over Holmvatnet i los! Ca 200-250 m bredt, og jaggu var det lyd i han mens han svømte og!
😀
Jeg dømte også mine første to drevprøver, og begge hundene ble innstilt til 1. premie.

23. september: Dagen før dagen
Avreise i morgen til Vega for ei ukes tur med bikkjer og jaktlag, med sannsynligvis mange flotte loser og opplevelser i vente:) 7 folk og 6 bikkjer (inkludert to beagle) samt en beagle som bare brukes til hare, det kan bli veldig artig. Vi har ei rådyrkvote på 12-14 dyr, så det blir nok ei travel uke. Det er hardt, men vi liker det...

Drevprøvedommer for bassetrasene
Norsk Kennel Klubb har i dag offentliggjort min autorisasjon som Drevprøvedommer for bassetrasene, og går alt som det skal så dømmer jeg et par bikkjer på Vega allerede i neste uke.
🙂

11.09. Hare- og revlos
Ble bare NESTEN i dag, men morsomt med revvalpen som kom opp på anleggsveien diltende mot Ares, som dessverre ikke så reven 10 meter bak!
Men revlos ble det! Mer i jaktloggen.
😀

Jaktprøvedommer for basset:)
Akkurat nok hunder gikk til premieringer under mine dommerarbeid til at jeg fikk godkjent den praktiske delen av utdanningen min under Vegaprøven 2011. 

Det ble mange 0. premier på Vega i år. Det skyldes nok en kombinasjon av uerfarne hunder og hundeførere, samt meget vanskelige forhold med tørt og varmt vær. De fleste hundene evner å finne og ta ut dyr, men de klarer ikke å holde drevet i gang. Både hunder og hundeiere har fått verdifull erfaring om jaktprøver og mange nyttige tips, og kan jobbe videre med det.

Drevcert til Prøvens Vinner Pbgv Topsy
Pbgv Topsy til Anders G. Owesen var den suverent beste hunden, og viser at det lot seg gjøre å jage godt under krevende forhold. Hun er bare 16 mnd gammel og jager som en erfaren, god voksenhund. Dommer Leif Rakkestad utstedte hans første Drevcert noensinne, og jeg som aspirant bedømte også hunden til Drevcert. Det var med skrekkblandet fryd jeg gjorde det, men da jeg summerte bunnlinja under egenskapspoengene så var og ble det 53 poeng for min del. Artig å være dommeraspirant da! 

Med den premieringa så ble også mine dommerarbeid godkjent av dommerkollegiet, så nå er det bare å sitte og vente på papirene etter at de har vært innom NKK og blitt stemplet.

Takk til alle som var på Vegaprøven for trivelig opphold!

31. august - avreise til Vega
Så er avreisedagen til Vegaprøven kommet! Gleder meg, sjøl om det blir veldig hektisk og mye og mangt å holde styr på. I morgen torsdag 1. september skal de to første hundene bedømmes, og jeg samtidig gå mine elevarbeid. Fredag og lørdag skal jeg gå fire aspirantarbeid, og så får vi se om jeg blir jaktprøvedommer etter det. Et visst antall av hundene jeg skal gå som dommerkandidat for må oppnå premiering skal dette bli godkjent, og jeg må dømme i samsvar med dommerne. 

Følg med på www.norskbassetklubb.no fra lørdag kveld for resultater fra ordinærprøven fredag og lørdag.
Ønsker alle som skal stille hund lykke til, og måtte den beste hunden vinne! 🙂

Fortsatt ledige starter til Vegaprøven
Ennå er det mulighet til å melde på til bevegelige prøver på Vegaprøven 1.-4. september. Vi har ledig dommerkapasitet, og plass i de bestilte rorbuene. 

Ta kontakt med Norsk Bassetklubb v/Jørgen Nergård, eller jeg kan formidle kontakt. Dette blir en unik opplevelse! Les mer om Vegaprøven her.

Jeg ble oppringt og intervjuet av Brønnøysunds Avis om Vegaprøven, og det kom på trykk 23. august. Saken kan også leses elektronisk her på side 17.

Snart er båndtvangen over
- Og Ares aner at noe er i gjære... han vil bare sitte ute nå, dag som sein kveld. I stumme mørket sitter han ute til jeg må beordre han inn, sitter stille og snuser, lytter til høstdraget i lufta. Når jeg finner fram hundepeileren eller fløyta så blir han spinnvill, han skjønner godt hva det betyr! Jeg tror hundehjernen er i stand til å reflektere, forstå at noe morsomt nærmer seg. 
😀

Erik 1967 - 2001
I dag 11. august er det 10 år siden min eneggede tvillingbror Erik gikk bort. Det var den verste dagen i mitt liv, og siden har jeg stundom følt at jeg har mangla min høyre arm. Sorgen er bearbeidet, men savnet dukker stadig opp. 

Jeg er glad for at jeg for eksempel den dag i dag bruker fiskestanga hans, den har jeg tatt godt vare på. Og svartkjelen hans, som jeg koker kaffe på i skog og mark. Erik var så glad i jakt og fiske, og sånn sett så har jeg han med meg ennå.

Rett etter at Erik døde så skrev jeg ned tankene mine i en annerledes jakthistorie, og den finner du her

Vegaprøven 2011
I år blir Vegaprøven større enn noensinne, vi har satt et tak på max 20 starter og så fullt tror jeg det blir... Og vel så det. Det er gledelig at interessen er stor i år, etter litt beskjeden deltakelse i fjor. 

Det er mye arbeid med å tilrettelegge prøven, men vi begynner å få det meste i boks. I år har vi mer terreng enn vi noengang har hatt (se kart), så vi får spredd ekvipasjene mer over hele øya. Du kan lese mer om Vegaprøven her.

Vel møtt til prøve, 1. til 4. september!
🙂

Valper til salgs - petit basset griffon vendeen
Thyra, søstra til Ares, fikk tre valper 1. juli. De er leveringsklare i månedsskiftet august/september. Det er to tisper og en hannvalp. Foreldrene er høyt premierte på jakt og utstilling:
Mor: NJ(D)CH (jaktchampion) Thyra, har fire Cert på utstilling.
Far: NJ(D)CH NUCH (utstillingschampion) Arkero´s Robuste Arko.

Du kan lese mer om valpene på Hugos hjemmeside.

Dette blir det jakthunder av! 
🙂
Edit: Nå er valpene solgt, foruten den tispa Hugo skal ha selv. Heldige er de som fikk tilslaget her!

Mørkets dag - 22.07. 2011
Terrortragedien og Galmannsverket i Oslo og Utøya har satt sitt preg på meg, alle jeg kjenner, hele Norge og det meste av den siviliserte verden.

Ares 4 år 19. juli! 

Gromgutten ble født 19. juli 2007, og kom til meg 7,5 uker gammel 14. september 2007. Han har vært min trofaste følgesvenn i tykt og tynt, i gode og vonde dager. En mer trofast venn en han finnes ikke. Vi har erfart og oppnådd mye sammen synes jeg, og han er en dyktig jakthund:) Jeg håper Ares vil følge meg i maaaange år ennå, tross et tøft og farlig liv som jakthund. Grattis med dagen Ares!
🙂

Vegaprøven 2011 - forberedelser
Er påmeldt 11 starter til ordinærprøve og 4 starter til bevegelig prøve hittil, så i dag tok jeg ikke sjansen på annet enn å reservere ei rorbu til. Noen kommer jo gjerne med kone eller kompis oppover, så det kan bli folksomt.

Så nå har vi 5 rorbuer på hånda, og jeg tror det blir bruk for alle, siden påmeldingsfristen utløper 11. august. Hovedbasen blir Gardsøya Rorbuferie (bildet).

Tisseruta - minutt for minutt
Ares kan jo slett ikke være dårligere enn Hurtigruten på NRK2, så derfor har vi laga en liten film som du kan se her.


Siste: Nå også på UT.no! 
Jeg ble oppringt av en journalist i NRK som hadde sett filmen min, og ble intervjuet samt at de la ut filmen min der. Det ble en flott liten artikkel med masse linker til både rasen, bassetklubben og hjemmesia mi her, artig! Du kan lese artikkelen og se filmen på UT.no.


Siste-siste: Nå også på nrk.no, NRK Nordland og Norsk Kennel Klubb!  
Filmsnutten nærmer seg 5000 visninger på Youtube etter bare noen få dager.
😲 😀

Dagboknotater
Morer meg litt med dagboknotatene om Ares da han var valp. Allerede 3 mnd gammel stakk han 150 meter ut i søk etter "stolsekkmetoden", finnes mange voksne hunder som ikke klarer å oppvise slikt søk! 
😎
4 mnd gammel stakk han av etter et rådyrspor og ble borte! Krysset både jernbane og E6 så jeg på sporene. Hørte aldri noen los, men han fulgte rådyrspor. Fant han igjen en time seinere - på trappa hjemme!

Drøye halvåret gammel hadde han sine første korte hare- og rådyrloser på Dønna, og siden har det gått slag-i-slag!

Jaktprøvedommerkurs 27.-29. mai 2011
Var sammen med 5 andre i landet samlet til kurs for å bli jaktprøvedommer for bassetrasene. Et meget nyttig og bra kurs av Norsk Bassetklubb, som vi fikk mye utbytte av. Kurset ble avsluttet søndag med eksamen, og alle besto. Så nå gjenstår bare den praktiske delen av utdanningen, det skjer i skogen til høsten.

Gratulerer med 17. mai!
Hilsen Ares og matfar.

Vegaprøven 2011, 1. til 4. september

Første helga i september er det igjen jaktprøver for bassetrasene i regi av Norsk Bassetklubb, på Vega. Oppfordrer flest mulig bassetfolk til å melde på! Mer info finnes hos Norsk Bassetklubb.
🙂

Utdanning som drevprøvedommer

Jeg har nå fått tilbud fra Norsk Bassetklubb om å starte utdanning som drevprøvedommer for bassetrasene. Siste helga i mai blir det intensivkurs med teori i Larvik, med eksamen søndag 29. mai. Hvis jeg består teorieksamen så begynner den praktiske delen av utdannelsen til høsten, som dommerelev og dommeraspirant. Jeg må gjøre 2 elevarbeid og 4 aspirantarbeid, så får vi håpe alt går bra:)

8. beste utstillingshund:
Oppdaget til min overraskelse at Ares også var blitt nr. 8 i "Årets Utstillingshund 2010"! Men her er det nok folk som har vært på langt flere utstillinger enn meg som ikke har sendt inn resultatene sine... Uansett; en plassering er en plassering!

Årets Drevhund 2010!!!  

På styremøte 2. april bestemte Norsk Bassetklubb at Ares likevel skal dele førsteplassen som Årets Drevhund 2010 med ei tispe som har lik poengsum. Begge hadde 48 og 50 poeng som tellende resultat. 

Jeg er bare så utrolig glad, etter alle de utallige måneder, uker, dager og timene vi har hatt i skogen gjennom over 3 år, og ei bikkje som virkelig har fulgt meg i tykt og tynt... mer enn de fleste aner. Godgutten Ares!
😀

Norsk Bassetklubbs årsmøte 19. mars
Reiste nedover sammen med Hugo for å være med på årsmøte og 25-årsjubileum i NBaK. Blant sakene som ble tatt opp var forslaget om NM i jaktprøver for bassetrasene i 2012. Dette ble dessverre nedstemt med 22 mot 10 stemmer av årsmøtet. Årsaken ble sagt å være for få dommere, slik at dette ville gå utover andre prøver, og frykten for at dette ville bli et for stort økonomisk løft for klubben. Men arbeidet mot et fremtidig NM vil fortsette.

Ares nr. 2 i Norge
Under jubileumsmiddagen ble blant annet Årets Drevhund kåret, og den prisen gikk til Bustebartens Beinharde Mina. Gratulerer! Dermed ble Ares nr 2, og beste hannhund. Mina og Ares hadde lik poengsum, men Mina er yngre og gikk dermed foran, selv om det ikke står noe om dette i reglementet for Årets Hund. Jeg er selvfølgelig kjempefornøyd uansett!
😀

To harefall for Ares
18.-20. februar var jeg, Nikolai og Hugo på øytur etter hare igjen. Det resulterte i to harefall for Ares på søndag:) Ares rundet samtidig en liten milepæl, i og med at han logget loser nr 49, 50, 51 og 52 denne sesongen i helgas tur. Se detaljer i jaktloggen.

Statistikk pr 6. februar 2011:
Siden sesongen startet med trening 21. august 2010 så har Ares logget over 493 km fri løping med en snittfart på 6,4 km/t35 slippdager! Så langt i sesongen har Ares hatt 48 loser!
😎
Bare 5 dager hittil i sesongen har det ikke blitt los når jeg har sluppet Ares. Det har alle vært i slippene jeg har hatt i nærområdet hjemme, hvor det har vært nærmest fritt for hare og en del tulløping rett ned i boligfelt og E6 og slikt. Utover det så har han vært en sikker viltfinner; finnes det dyr så finner han de...
😀

Korgen 6/2 2011:
Flott dag i skogen! Ares gikk knallfint på hare i Korgen, godt å få litt brukbart føre i skogen igjen. Les mer i jaktloggen

Årets Drivende Jakthund 2010 i Rana JFF

Under Årsmøtet i Drivende Jakthundutvalget i Rana jeger- og fiskerforening 18. januar 2011 fikk Ares denne hyggelige tittelen som en påskjønnelse for de resultatene han har oppnådd på utstillinger og jaktprøver i 2010. Kjempestas!

Ares i Norgestoppen! 

Helt uoffisielt kan det se ut til at NJ(D)CH NUCH Ares er på delt førsteplass i "Årets Drevhund 2010", lik poengsum som Bustebartens Beinharde Mina! Om Mina går foran pga yngre alder er veldig fortjent, jeg kan leve med Ares som en god nr. to i Norge!

Tre 1. premier på tre drevprøver:

Det kom diplom og gullmedalje i posten fra Norsk Bassetklubb i dag; NJ(D)CH NUCH Ares ble belønnet med 1. premie Rådyr og 48 poeng på den bevegelige drevprøven på Vega tidligere i høst. Dommer Bjørn Ragnar Myrholmen. Da har han oppnådd tre 1. premie Rådyr med 50, 48 og 45 poeng på de tre prøvene han har stilt på høsten 2010, i tillegg til at han ble prøvevinner i Mosvikprøven.

Mer om drevprøvene i 2010 finner du her.

Championpresentasjon

En championpresentasjon av Ares er nå lagt ut på Norsk Bassetklubbs hjemmesider. Tispeeiere må gjerne ta kontakt med meg, da Ares er jomfru i en alder av snart 3,5 år. Han vil ha dame!

😘


Rådyr nr. 5 og 6 i høst:

Hugo lånte Ares med til Vega to uker før jul. Ares kvitterte for det ved å drive fram to rådyr på post til Hugo. Etter 20-25 minutter los falt det geit og kje i doublé for Hugo. Grattis!


To bukkefall

På Vega helga 18-20 november, og to store bukker falt i los for Ares. Hugo Henriksen skjøt den ene, Roger Eidem den andre. Nikolai var med og hadde en annerledes pappahelg. Han trivdes og var med ut i marka dagen lang:)

Prøvens beste hund! 

10 hunder stilte til start i Mosvikprøven, Norsk Bassetklubbs ordinærprøve i begynnelsen av november. Ares var blant de siste som stilte, etter lunsj lørdag. Han gikk til full tid på rådyr to ganger i løpet av prøvetida, fikk 50 poeng og ble prøvevinner! Les mer under Drevprøver 2010.

1. november: Mosvikprøven til helga

Til helga skal Ares stilles på ordinærprøve i Mosvik. Han skal i felten på lørdag, og det ser jeg fram til. Det er ikke noe "press" nå som han er jaktchampion, bare artig! Og Nikolai skal være med:) Ares stilles for å få en ok poengsum til kampen om Årets Drevhund, for treninga sin del, og for det sosiale.

Båtmotor stjålet!

12. oktober skulle jeg til Uman ved E12 like over grensa til Sverige for å hente båtmotoren før vinteren. Motoren, en ca 89-90 modell Evinrude XP10 var da stjålet. Opplysninger som fører til oppklaring belønnes.

Vegajakta 2010

Hjemme igjen etter ei fantastisk uke på Vega. Jaktlaget på 6 hadde kort for 10 dyr, og det gikk veldig greit. To rådyr ble felt for Ares, og det var artig:) Bilder og jaktrapport finnes under jaktbilder og jaktlogg på denne siden.


21. september: Mye trim i høst!

På én måned siden båndtvangen opphørte har Ares løpt over 252,5 kilometer i skauen. Dvs sluppet med hensikt og målt med Garmin Astro. Det er omtrent Mo i Rana - Brønnøysund, eller Mo i Rana - Bodø. Kondisjonen hans er veldig bra nå:) 

Han har i denne perioden allerede logget 21 loser, og det må sies å være meget bra:)

Ares er dobbeltchampion og klar for avl.

Prøveledelse i bassetklubben og NKK ekspederte søknaden om jaktchampionat rekordfort, og Ares er formelt Norsk Jaktchampion bare 3 dager etter at han gikk jaktprøven:) Han har tittelen NJ(D)CH NUCH Ares, og er klar for avl. Les mer her.

Ares er Norsk Jaktchampion!

Vegaprøven 2010 ble fantastisk hyggelig og vellykket, og gikk for vårt vedkommende over all forventning! Ares ble fredag innstilt til 1. premie Rå og også innstilt til Norsk Jaktchampionat, på lørdag var det terminfestet prøve hvor Ares også da gikk til 1. premie Rå og ble Norsk Jaktchampion på dagen. Tittelen hans blir nå NJ(D)CH NUCH Ares. Mer info og bilder kommer.


1. september, innjaging unnagjort.

Kjempeflott los med Ares i dag, se jaktloggen. Nå har Ares 9 loser og 99,7 km løping i skauen på halvannen uke, og er i rute før Vegaprøven i helga:) Nå skal han få to dagers hvile og masse mat og drikke, så er han fit for fight til prøvestart fredag:)

Dommere Vegaprøven 2010

Det blir Leif Rakkestad, Bjørn og Liv Arnhild Myrholmen. Vi ønsker de hjertelig velkommen til Vega, og skal gjøre vårt ytterste for at de skal få et flott opphold:)

Ny halsreim til DC-30

Jeg har nå bytta ut den originale tøyreima til GPS-peileren, og med list og lempe og forsiktighet så gikk det veldig greit. Denne er noen gram tyngre enn den originale, men vil synes bedre, vil ikke klabbe snø, og føles ikke så stiv som originalreima.

Stamtavlen til Ares

Jeg har laget en ny side med stamtavle, det er kommet en ny mal på dette. Linjene går bakover til og med Ares sine tippoldeforeldre på 1980-tallet. Jeg har også lyktes i å finne bilder av mange av Ares sine forfedre. Hold pekeren over "i" for info samt bilde av den hunden du ser på.

Rana Blad om bjørneobservasjonen

En journalist i lokalavisa ringte meg angående bjørnesaken her jeg bor, og den saken kan du lese om her.

21.08. 2010: Mulig bjørnelos!

Det er observert bjørn et par hundre meter fra der jeg bor i dag! Og det er ikke umulig at Ares faktisk hadde los på binna med to unger. Les mer i Jaktloggen.

21.08. 2010: Sesongstart

Nå er sesongen i gang med trening, og jeg skriver smått og hint fra skogsturene med Ares i Jaktloggen under emnet "Jaktlogg og bilder". Første turen denne sesongen endte nesten i katastrofe...

Bevegelig + ordinær drevprøve

Fikk en mail som bekrefter at det blir både en bevegelig prøve og en ordinær prøve på Vega, 3. og 4. september:) Det betyr i grunnen ikke annet enn at vi får stilt hundene våre på to drevprøver den helga. Kjempeflott å få til det, når vi først har dommere helt fra Østlandet oppover til oss her nord:)

16. august

Kun dager igjen til båndtvangen opphører 21. august:) Ares har gått opp til nesten dobbel rasjon med mat, både i takt med økende mosjonering utover sommeren, og for at han skal ha litt mer kjøtt på beina å gå på før treninga starter for alvor. Kondisjonen virker å være bra. 

Norsk Bassetklubb har hånd om jobben med å finne dommere til drevprøven på Vega 2.-5. september, lang tids planlegging som lokal arrangementsansvarlig fra min side er snart over:) Krysser fingrene og håper Ares klarer å jobbe seg gjennom prøvene med stil og oppnå tittelen Norsk Jaktchampion også:)

Vannsport til fjells

4.-5. august 2010, nydelige dager på fjellet. Jeg og Nikolai, og Viggo og de tre største ungene hans var på Uman for fiske og teltliv. Høydaren i dag var sleperingen vi dro etter båten min, ungene kjørte to gode turer hver:) Les om fiskelykken i fiskejournalen.

N UCH Ares

I dag kom endelig papirene fra Norsk Kennelklubb som sier svart på hvitt at Ares er Norsk Utstillingschampion:) Måtte purre på NKK, siden championatet ble oppnådd allerede i mars. Bedre sent enn aldri:) Nå står også tittelen hans på Dogweb.

🙂

Nytt hundeutstyr

I dag har Ares fått nytt jaktdekken, nytt halsbånd og ny fløyte, da de gamle rett og slett var oppbrukt. Det gjør jo ikke noe om jeg bytter ut den gamle blå plastfløyta tenkte jeg:)

Den nye er laget av horn, og gir en god del mer lyd fra seg. I den ene enden er det ei fløyte med kule, den andre enden bare en ren pipetone, litt lysere. 

Jeg "blåste inn" den nye fløyta inne her i dag: Kommanderte bikkja sitt og bli på stua, gikk på kjøkkenet og blåste. De to første gangene kom han ikke før jeg i tillegg ropte "kom". Godbit da han kom:) De neste forsøkene var det nok bare å blåse i fløyta, så kom han som et skudd:) 

Jeg skal på lignende måte fortsette å venne han til den nye fløytelyden både inne og ute, så innkallinga sitter som et skudd til det blir alvor i høst:)

Dressurtrening

Fikk trent innkalling av Ares på egnet område under kontrollerte forhold (øy) i helga. På opptil 400 m avstand ute av syne satt det som skudd, bikkja kom for full spiker inn til meg hver gang:) Uten dyreliv og godlukt i nesa var vel dette plankekjøring, men det lover likevel bra for høsten:)

Snart høst

21. august er båndtvangen over, og vi kan da begynne med meningsfylt trening av bikkja. Sommerstid kan man sykle og svømme bikkja for kondisjonens del, men bare ved å slippe bikkja i skogen og la den gjøre det den er skapt for kan man legge grunnlaget for resten av høsten og vinteren:)

Ares 3 år!

I dag 19. juli er Ares 3 år gammel. En ennå ung hund som har gitt meg mange gleder både hjemme og i skogen! Ennå har han sine beste år foran seg, og jeg ser fram til årene som kommer:)

Gratulerer også til søstrene Thyra, Tinka, Cowboy Laila, Evita og Raia!

😀

Fra NKKs utstilling i Trondheim 4. juli 2010. Artig å ha bilde av NUCH Ares i ringen nå som han er pensjonert fra utstillinger. Foto: Størker Moe.

🙂

Garmin Astro

Anskaffet meg Garmin Astro GPS-basert hundepeiler i sommer. Mer om den og hvordan den fungerer finner du under Dagbok og nyheter.

NKK Trondheim 

Jeg og Ares har deltatt på NKKs utstilling i Trondheim, der han fikk 2.kval fordi han hadde for små testikler etter den polske dommerfruens smak..! "Little Two Balls", som nå er Ares sitt indianske navn, er nå pensjonert (tror jeg, he he) fra utstillingskarrieren, han er jo Norsk Utstillingschampion tross alt:)

Jeg har også startet fiskesesongen innlands for alvor, og onsdag 7. juli fikk jeg drømmeørreten! En sprek fjellørret på nøyaktig 2 kg. At kompis Viggo like etterpå fikk en på 1,5 kg gjorde turen perfekt:) Les mer her.

Siden sist har Ares vært på utstillinger i Østersund/Sverige og Raillhundutstillinga på Mo. Førstnevnte ødela en pen statistikk ved at Ares fikk servert den første blåsløyfa (2.kval) i karrieren, men det ble rettet opp med CK og BIM på siste utstillinga 29. mai. Denne gangen fikk Thyra og Hugo en velfortjent opptur med BIR. Hugo hadde for anledningen lånt seg en kvinnelig handler, og Sheila var veldig flink!

🙂


Gratulerer til alle hundevenner med 17. mai!  

Vel, Ares hadde ikke andre sløyfer, og de er jo nasjonalfarget...

😀

Sjøørret-pers 16. mai!

På kvelden 16. mai tok jeg min hittil største sjøørret, det skjedde under dorging sammen med Stig Tore. Se mer i fiskejournalen under "Fiske og friluftsliv":)

Drivende Jakthund-utvalget Rana JFF:

Har laget en side om aktiviteten i utvalget vårt, samt kontaktinfo. Se mer her.

Ordinær/samlet drevprøve på Vega 2010:

Styret i Norsk Bassetklubb har vedtatt å legge én av sine tre ordinære/samlede drevprøver i 2010 til Vega! Her er det bare å hive seg med, veldig gjerne med lokale bikkjer, da dette er det nærmeste tilbudet til drevprøver for bassetrasene vi har i Nord-Norge. Les mer her.

Raillhuinnutstillinga 2010:

Har meldt på Ares til "Raillhuinnutstillinga 2010", 29. mai. Den arrangeres av Mo Hundeklubb her i Mo i Rana. Ares stiller i Championklasse og røver ikke flere Cert. Har vel bestemt meg for å stille han på de tre utstillingene som er på hjemmebane her på Mo, det er jo fint og artig for både meg og bikkja å holde det vedlike :)

Nytt fôr:

Jeg har bestemt meg for å prøve noe helt annet i matveien for Ares. Se mer under "Dagbok og nyheter".

Jaktfilm fra Høgfoss & Fallan:

Filmen "Rådyr og rådyrjakt Nr. 5" dukka opp i postkassen min. Se hva jeg synes om den filmen under "Dagbok og nyheter" i menyen.

For å si det sånn; gleder meg veldig til høsten!

🙂

NUCH Ares:

Ares ble stilt på NKK-utstilling i Harstad lørdag 20. mars 2010. Fra før hadde han to småcert på utstilling, nå skulle vi prøve oss på Kennelklubbens storcert. Det gikk bra, og Ares ble Norsk Utstillingschampion etter bare fem utstillinger i "karrieren". 

Han kan nå tituleres "NUCH Ares". Se mer på menyen "Utstillinger".Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 12:54

Hei. Jeg gir ut ett blad til veteraner I NSB opplag ca.120
Lurer på om jeg kan bruke gåsejakthistorien der?

...
08.09 | 04:09

Hei Martina, da fikk vel både du og din bror Stefan mer enn dere våget å drømme om? Zenta vant og Stefan var den gladeste vinner jeg har sett!

...
05.09 | 15:29

Jag är en jente fra Finland och min bror och hans hund KÄRRÅSENS ZENTA, ska delta i sin första Vega prov. Det är sååå spännande jag hoppas det går bra.
LYCKA TI

...
25.09 | 10:27

Hei! Jeg vurderer sterkt å skaffe meg en BFDB! Jeg må si at etter å ha lest hele artikkelen flere ganger blir lysten bare større og større! Vet du om en kennel?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE