Skogslogg 2010/2011-sesongen

Her kommer små epistler fra skogsturer med bikkjer og kompiser. Sesongen 2010/11 starta friskt 21. august, med mulig bjørnelos for Ares!

😲

Fører også opp de viktigste elementene fra loggen i hundepeileren (Astro), dvs antall kilometer Ares har løpt fra slipp til kobling, samt snittfart. Kan bli spennende å se hvor mye han løper gjennom en hel sesong:)

Dønna 19. og 20. februar 2011
Det første Ares gjorde var å ta ut rådyr, noe vi ikke ville ha siden vi var på harejakt. Det gikk fint å blåse han av uttaket og koble, verdens lydigste gode bikkje! På neste slipp jobbet han lenge og vel oppi ei storsteinur, før han fant en hare der. Den jobba han iherdig med for å få laus, og etter en halvtime stålos fra stein til stein kom den endelig ut i åpent lende. Vi fikk dessverre ikke has på den, og han ble kobla etter ca 75 minutter los. Sørvest opp i kuling og sludd/regn/snø/haglbyger.

Astro logg lørdag: 17,5 km, snittfart 7,9 km/t. To loser.

Søndag var det finvær og påfrosset. Det skulle vise seg at vitringa var blitt bortimot null. Ares fikk likevel ut hare i granskogen, og etter mye tap og hakking fikk han gjentak oppi ura og pressa haren ned igjen. Der stod Hugo med hagla, og det ble "dot".
Han ble sluppet lenger øst i terrenget, og tok raskt ut ny hare. Igjen gjorde forholdene sitt til at det ble tap, men han jobba iherdig på tapet og ble belønnet med gjentak. Haren kom i vill fart ned skogsveien og ble kneppet av Hugo. 

Astro logg søndag: 13,9 km, snittfart 4,7 km/t. To loser, to harer.
Liten hund i stor natur.

Korgen 6. februar 2011:
Endelig brukbart føre i skogen igjen, 10-15 cm nysnø oppå skaren. Dro til Vesterli i Korgen sammen med Hugo. Ares fikk ut hare ganske raskt og gikk 50 minutter tapsfritt før haren lurte seg vekk. Med iherdig tapsarbeid fikk Ares haren ut igjen etter en time:) Da gikk han ca 30 minutter før nytt tap og kobling. Det var to basseter, en dunker og en finskspets (på fugl) som losa innafor en kvadratkilometer samtidig! Artig:)

Astro logg: 17,8 km, snittfart 5,8 km/t. 

Statistikk pr 6. februar 2011:
Siden sesongen startet med trening 21. august 2010 så har Ares logget over 493 km fri løping med en snittfart på 6,4 km/t på 35 slippdager! Så langt i sesongen har Ares hatt 48 loser!
😎 
Bare 5 dager hittil i sesongen har det ikke blitt los når jeg har sluppet Ares. Det har alle vært i slippene jeg har hatt i nærområdet hjemme, hvor det har vært nærmest fritt for hare og en del tulløping rett ned i boligfelt og E6 og slikt. Utover det så har han vært en sikker viltfinner; finnes det dyr så finner han de...
Haren satte seg 15-20 meter unna og turet godt i terrenget.

22. og 23. januar 2011.

Var på Dønnes Gård i helga. 30-40 cm blautsnø som hindret hundene i å løpe, men Ares og Thyra stod på som bare det. Det gikk ikke fort i losen... De som er på facebook kan følge denne linken og se Ares slite etter en hare som ertet han ved å slippe han inn på 8-10 meter før den spratt litt videre igjen. Ares gikk 2 timer i los før han ble innkalt fra los og koblet. 

Astro logg: 11,2 km, fart 4,3 km/t.

Søndag: Ares ble sluppet ved lunsjtid på et harespor, men snudde tvert om og tok ut et brunt dyr... Han hang på i 20 minutter før han gav opp i snøen og returnerte baksporet. Kom inn på innkalling på lang avstand. Flink gutt! Søkte deretter et par timer til uten å finne noe i striregnet, og vi var gjennomvåte og dro hjem tidlig.

Astro logg: 9,8 km, fart 4,6 km/t
Nikolai og Hugo i klassisk positur:)

11. og 12. desember - Vegahelg for Ares.

Lånte bort Ares til Hugo og Øyvind N. denne helga. Jeg hadde ikke mulighet til å bli med sjøl. Ares ble sluppet lørdag formiddag ved gårdene sør for Floavatnet, tok ut 4 dyr etter få minutter, hvorpå losen gikk til Floavatnet før det bøyde sørøstover. Der satt Hugo på rett plass, og skjøt doublé på kje og geita etter 20-25 min los. To dyr til for Ares! Nummer 5 og 6 i høst, han er blitt skikkelig jakthund! :)

Astro logg: 1,73 km, snittfart 4,0 km/t (25 cm snø)

Søndag ble Ares sluppet ved Karbuvatnet, og tok øyeblikkelig ut bukk. Den kom seg forbi postene og østover. Ares ble koblet etter etterhvert ved i dalen innafor elghytta. Ca en times los.

Astro logg: 3,78 km, snittfart 5,16 km/t.

19. november - bukkefall 1

Jeg, Nikolai og Hugo var på Vega. Vi hadde to kort og to gira bikkjer. Ares sluppet lørdag morgen, uttak innen 10 minutter og los fra vestsida av Floavatnet og rundt til østsida, der Hugo satt perfekt. Fall etter halvtime los, stor bukk. 

Astro logg: 6,6 km, snittfart 9,0 km/t.

Ble et lite kveldsslipp ved hytta etter hare også, resulterte i en kort los som stoppa i elva hvorpå Ares kom inn igjen.

Astro logg: 4,1 km, snittfart 5,3 km/t.

20. november - bukkefall 2

Roger Eidem og Knut Flatås ble invitert med ved Floavatnet, samme som dagen før. Ares gikk i 2 timer i søk før han fant en fot, da ble det raskt mer spennende. Han tok ut en stor bukk som turet fint ved Nergård/Skjåmyra, og Roger felte den etter ca 10 minutter los. 

Astro logg: 11,54 km, snittfart 4,86 km/t.


Lørdag 13. november:

Jeg og Hugo var på Nesna. Godt med haretråkk i skauen! Ares hadde først en kort revelos, men den gikk i hiet hvor Ares stod utafor og losa ei stund. Kalte han inn, og slapp på nytt et stykke bortafor. Han tok etterhvert ut en hare som gikk MYE att og fram og i tette snirkler i brattlendt granskog. Ares hang på ufortrødent og jobba veldig bra. Han hadde rolig og fint tempo også! Da vi skulle postere ble det selvfølgelig dautap, etter 1t 40 min los.

Astro logg: 12,5 km, snittfart 4,66 km/t.

Torsdag 11. november:

Ble stort sett bare tull med Ares igjen her hjemme, havna etterhvert nede ved E6. Terrenget hjemme er blitt for lite for han... Overraskende mye rådyrspor i terrenget. Ingen los som jeg hørte. 

Astro logg: 5,7 km, snittfart 4,6 km/t.

Lørdag 6. november: Drevprøve Mosvik

Drevprøve i Framverran i Petter Northug-skog. Ares ble dømt av Roger Strandvik. Gikk 2x60 min på rådyr, førstepremie med 50 poeng og Prøvevinner:)

Astro logg: 16,1 km, snittfart 6,1 km/t.


23. oktober

Jeg, Nikolai og Hugo dro inn øst for Korgfjellet. Thyra skulle i ilden først, men det var lite spor og antakelig dårlig vitring. På stien hadde vi av alle ting sett flere rådyrspor, så etter ei stund dro jeg og Nikolai tilbake og slapp Ares der. Det ble raskt uttak, og vi gikk opp mot ei kraftgate for å få oversikt. Vi ser rådyret krysse kraftgata 150 m nord for oss, og jeg ber Nikolai stå stille da losen dreier mot oss. Plutselig står rådyret bare 7 meter fra oss og ser på oss i mange sekunder, før det kaster seg rundt og løper nordover. Stor opplevelse for Nikolai! :D 

Jeg burde vel kobla da, for nå ble det langtur på Ares... Han hang på som en klegg til jeg mista kontakten på over 4 km avstand, retning Bleikvassli. Fikk med oss Hugo og kjørte etter, og ved kontakt på peileren ser jeg Ares i ei brei elv på kartet... Han kommer seg over, og går et lite stykke til før han legger av og snur. 2t 20min etter uttak. Vi kommer fram, og jeg ser Ares midt ute i ca 30 meter brei elv, svømmende i isvann tilbake. Tøffingen kommer inn til oss på fløyta.

Astro logg: 9,37 km, snittfart 8,8 km/t (var mye ute av dekning, han har løpt mye lengre)

19. oktober

Ble en skikkelig tulletur i skauen hjemme, skulle trene Ares og få ut hare. Han løp til slutt 1 km rett fram i skauen, og så rett ned i bebyggelsen og der ble han til jeg koblet. Skikkelig fillebikkje i dag. 

Astro logg: 6,3 km, snittfart 7,45 km/t.

16. oktober

Jeg og Hugo dro til østsida av Korgfjellet. Ares var først ute, og fikk snart en harefot å nøste på. Etter ca en halvtime ble det uttak. To litt lengre tap, men han fikk ut igjen begge gangene, og til slutt ble haren felt. Ca 20 minutt lostid til sammen.

Så var det Thyras tur uten at hun fikk ut noe, før Ares ble sluppet igjen. Først resultatløst, så noen hundre meter forflytning og nytt slipp. Etter et kvarters tid fikk han ut en hare oppi brattlia. En meget underholdende los, der jeg hadde haren tett innpå 5 ganger, på det nærmeste bare 1 meter unna. Ares holdt på i 1t 50min, men lostida var kanskje halvparten. Vanskelige forhold, og haren gikk i samme løypa hele tida.

Astro logg: 32 km, snittfart 7 km/t.

14. oktober

Lang hvilepause og litt oppfeiting av Ares etter turen til Vega. Kom litt nysnø i natt, og da måtte vi ut en tur her hjemme. Det ble litt støting på fot, men intet uttak. 

Astro logg: 5,3 km, snittfart 5,7 km/t.

Vegajakta 2010 - 1. oktober

Siste dag, fredag, var bare kosedag for å prøve å få ut noe hare til Hugos småviltkort. Thyra var opp og ned fjellet først, så ble Ares sluppet inne i Moen. Antakelig fikk han ut en av blåharene på øya, det dro først rett opp til vannreservoaret, tura der, og rett ned i retning taubanen, hvor det ble tap.

Astro logg: 14,5 km, snittfart 7,05 km/t.

30. september

Lisa fikk tap etter 45 minutter ved Floa, slapp på Ares på rådyret. Han gikk 45 minutter forbi Floavatnet og mot Fersethelva og tilbake, før tap ved vei. Slapp Ares på nytt dyr, gikk i 20 minutter før tap ved elva, returnerte hele veien inn på baksporet til meg.

Astro logg: 16,4 km, snittfart 8,4 km/t.

29. september

Ares sluppet på odden sør for Eidem, postrekke øverst. Ares gikk i søk i 2 timer uten å finne dyr, til Viggo observerer dyr øst i området. Ares tar ut bukk, som går rett ut og forbi postrekka 2 km, hvorpå Ares legger av og kommer inn.

Astro logg: 9,35 km, snittfart 4,93 km/t.

28. september

Resten av laget tok med Ares på kveldsrunde mens jeg hadde besøk på hytta. Slipp på Holand. Ares tok ut rådyr, som tura i 45 minutter før det ble tap i fjæresteinene helt nord i terrenget.

Astro logg: 9,75 km, snittfart 7,82 km/t.

27. september - fall for Ares

Ares sluppet ved grustaket/Langåsen sør for Floa. 1,5 time meget godt søk før uttak. Turet et par runder i granskogen før drevet gikk mot postrekka på Floaksla, hvor Knut Håvard skjøt ei geit for Ares.

Astro logg: 6,32 km, snittfart 5,16 km/t.

Kveldsøkt: Hugo og Johny lånte Ares for slipp ved Floakrullen. Tok ut rådyr som gikk opp mot fjellet over Kjul. Hugo kjørte til Kjul og fant Ares i los, kalte han inn og kobla pga mørket. 60 minutter los. Pga dårlig GPS-kommunikasjon er logget distanse kort.

Astro logg: 5,71 km, snittfart 9,24 km/t.

26. september - fall for Ares

Ares sluppet ved Holand, raskt uttak, tura trangt i skogen, Knut Håvard fikk bukkekjeet på post og felte det med hagla. 10 min. los. Nytt slipp, tok raskt ut dyr som gikk litt østover og tura trangt i Kjerrhaugen. 2 rådyr kryssa vei, og Hugo kobla Ares ved veien. 40 min. los.

Astro logg: 9,37 km, snittfart 8,42 km/t.

Kveldsøkt: Hugo, Johny og Martin lånte Ares og slapp ved Floavatnet, ca 45 minutter harelos. 

Astro logg: 6,89 km, snittfart 8,07 km/t.

Lørdag 25. september, første jaktdag

Ares tok ut dyr rett øst for Holmvatnet. Gikk nord, så øst i en vid bue før sør mot Skjeggemoen. Jeg og Viggo kjørte rundt og kobla Ares i los. 65 minutter los.

Astro logg: 8,65 km, snittfart 10,14 km/t. (Mye ute av dekning, ikke nøyaktige data)

21. september

I dag tror jeg det ble revelos oppe på Heia. Den gikk i en vid runde ca 40 minutter før bikkja la av og kom på innkalling fra ca 400 m avstand på baksporet. Etterpå nøstet han i en time på en harefot som han ikke rakk å finne ut av før vi måtte dra hjem.

Astro logg: 17,38 km, snittfart 7,22 km/t.

På én måned siden båndtvangen opphørte har Ares løpt over 252,5 kilometer i skauen. Dvs sluppet med hensikt og målt med Garmin Astro. Det er omtrent Mo i Rana - Brønnøysund, eller Mo i Rana - Bodø. Kondisjonen hans er veldig bra nå:) 

Han har i denne perioden allerede logget 21 loser, og det må sies å være meget bra:)

19. september

Jens A., Viggo og guttene, Nikolai og jeg var på Heia i dag. Ares nøsta over en time på fot før det ble uttak, Viggo så haren. Ble tap etter en halvtimes tid. Kobla og dro over elva, Ares fikk etterhvert ut nok en hare som ble sett et par ganger, uten å komme på hold. Ares var ute i ca 7,5 time, god form.

Astro logg: 37,25 km, snittfart 6,23 km/t.

12. september

Øsregn i motsetning til gårdagens finvær. Starta oppe ved ACR igjen, og Ares nøsta en time på en harefot før han gikk rett på en elg... Det gikk rett vestover, og dreide tilbake retning E6. Takket være teknologien var vi på rett sted, da ei diger elgku kom ut på E6. 2 minutter etterpå ble synderen arrestert... Etterpå hadde han to hareloser og gjorde det godt igjen:) Ingen fall, dessverre.

Astro logg: 33 km, snittfart 7,16 km/t.

11. september

Første jaktdag for bikkjene, med Nikolai, Jens A og Hugo. Ares fikk ut hare som gikk i en steinfylling og tap. Forflyttet oss til nytt terreng, Ares tok ut elg.... Fikk han av elglosen. 

Astro logg: 19 km, snittfart 7 km/t.

8. september

En kveldstur i heimeskogen, gikk ut nokså seint, slapp kl 20.15. Ares fant raskt en fot som han nøsta på i en halvtime. Han sydde foten ned mot skogsvei, og der var det ikke mer å hente. Blåste han inn og kobla.

Astro logg: 3,17 km, snittfart 4,98 km/t.

4. september, ordinær drevprøve Vega

Drevprøveprotokollen sier: "Los 1: Hunden kommer raskt i fot og tar ut et stort dyr, som drar litt ut og begynner å ture rundt innafor hørehold. Når drevtiden nærmer seg slutten kommer dyret til oss på 10 meter. Los 2: Hunden slippes et annet sted i terrenget, tar ut (geit) med to lam, hvor det ene lammet blir losdyret. Legger av og kommer inn når dyret drar ut." 45 poeng 1. premie Rå og Norsk Jaktchampion.

Dessverre nulla Astroen ut etter første slipp, men jeg estimerer 20 km og snittfart på 7 km/t.

3. september, bevegelig drevprøve Vega

Slipp kl 0800, uttak rådyr 0805, gikk full tid 60 minutter tapsfritt. Innkalt fra 700 meter i los, jeg klarte ikke å se Ares på den avstanden. Nytt slipp; 1 time nøsting av harefot som endte rett på to rådyr. Gikk etterhvert over fjellet mot Kjul, og Ares la av og kom inn etter en snau halvtime. Innstilt til 1. premie Rå og 48 poeng, også innstilt som Norsk Jaktchampion.

Astro logg: 23,18 km, snittfart 7,24 km/t.

1. september

NÅ er jeg fornøyd med bikkja:) Uttak første hare kl 8, den losen gikk i et kvarter før tap. Lot han jobbe 45 minutter på tapet før vi flytta oss. Han jobbet så i søk og etterhvert fot i en time før nytt uttak kl 10. Den hareungen fikk jeg på 15 meters hold. Uten notérbare tap holdt han på i ca en time med den haren:)  

Astro logg: 21,5 km, snittfart 6,74 km/t. Siden treninga startet lørdag 21. august har Ares hatt 9 loser og løpt tett oppunder 100 km. Ikke verst på halvannen uke så tidlig i sesongen:)

30. august

Ny los i dag oppe på Heia. Vi begynner å nærme oss målet for innjaging før drevprøvene til helga. Ares holdt på i iallfall halvannen time med en hare i kveld, selv om det ble noen tap og noe hakkete losføring innimellom. Skal ikke ubasunere det til noen førstepremielos, men det er jo derfor vi trener intenst nå. Arbeid på fot og tap ser ut til å være slik jeg ønsker å ha det; han gir seg ikke frivillig. Blir kanskje ut en liten tur onsdags morgen, men så skal han ligge til lading til vi skal i ilden på Vega på fredag.

Astro logg: 10,97 km, snittfart 6,24 km/t.

28. august

Opp på Heia i lag med Hugo og Thyra i dag tidlig. Begge bikkjene begynte på hver sin kant øyeblikkelig å nøste i nattfot, og tok ut hare med 5 minutters mellomrom:) Ble ikke allverden utav det, men de holdt vel på en halvtimes tid. Tørt og vanskelig i marka. Vi kobla pga mye trafikk og dro hjem.

Astro logg: 5,76 km, snittfart 6,51 km/t.

26. august

Inn i en nærliggende dal her for kveldsslipp sammen med Hugo og Morten. Var litt lyd i Thyra uten at det ble noe, mens Ares bare tok ut en tiur. Tørt og lite vind, dårlig vitring. Men Ares jobba godt i søket den siste timen, han gir ikke opp.

Astro logg: 12,7 km, snittfart 5,35 km/t.

25. august

Jeg og Stig Tore dro opp på Heia med Ares og Cita tidlig i dag. 6-7 grader, klarvær og duggfall på bakken. Noe vind. Bra forhold fra morran av, senere tørt. Slapp kl 06.45.

Ares kom ganske fort borti en harefot, den nøsta han på helt til kl 07.50, da ble det uttak. Logga ca 45 minutter lostid i løpet av halvannen time. Det beste med dagen i dag var jobben han gjorde for å få ut haren, og tapsarbeidet som var iherdig og bra. Han er litt nølende på innkalling ennå, må oftest under 100 meter unna for å få han inn.

Astro logg: 19,3 km, snittfart 5,35 km/t.

23. august

Jeg og Hugo var ute med Thyra og Ares på Heia. Ares fikk los nesten med det samme, dessverre elg... Jeg fikk etterhvert elgen rett på meg, den kastet unna på bare 5 meter avstand. Fikk da arrestert Ares skikkelig på fersken.

Så tok Thyra ut hare, og en biløper var også i farta. Begge bikkjene fikk harelos, og Ares gjorde godt igjen for elglosen...

Astro logg: 14,6 km, snittfart 7,06 km/t.

22. august

Gikk inn i "bjørneterrenget" med Ares i bånd for å se etter spor, men alt av spor inkludert mine egne fra dagen før var utvasket av regnet. Ares markerte imidlertid kraftig der han hadde los dagen før, opp på to i båndet og været. 

21.08. 2010, morgenøkta: 

Endelig var båndtvangen over, og jeg og Ares gikk ut i firetida på natta rett oppafor huset her. Det ble los.... Som nesten endte i katastrofe. Dro rett ned mot bebyggelsen (rev eller rådyr muligens), der ble det tap på vei, og bikkja rota seg ned på E6... Der gikk han og tusla langs og over E6 flere ganger, til jeg nådde han. Det var et av de verste kvarterene jeg har opplevd, den løpeturen mot bikkja... Takket være Garmin Astro og noe beskjeden trafikk gikk det bra. 

Astro logg: 8,45 km, snittfart 7,12 km/t.

Kveldsøkta: Bjørnelos?

Dro ut i kveldinga med Nikolai og Ares. Ares gjorde noen gode runder i terrenget, før han drar ned mot der han losa i morrest. Og der starter losen igjen! Men losen flytter seg svært lite, mer som en stålos. Jeg fløyter, roper og løper igjen da han nok en gang trekker mot bebyggelsen etter losen. Denne gangen kommer han imidlertid inn og jeg kobler. 

Nede ved skoleplassen er det fortballturnering, og en kar stopper oss og lurer på om vi har spora bjørn? Det viser seg altså at bare timer før har det blitt observert binne med to unger her... Da faller noen brikker på plass, og jeg spekulerer i at Ares kan ha vært i kontakt med binna og ungene både på morran og kvelden. Og attpåtil hatt los på dem.. Har jo sporloggen på GPS-peileren, og lyst til å sjekke om jeg finner spor. Ringte rovviltkontakt Lars Farbu, som ble meget interessert. Vi får se hva som skjer:)

Astro logg: 6,42 km, snittfart 5,95 km/t.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 12:54

Hei. Jeg gir ut ett blad til veteraner I NSB opplag ca.120
Lurer på om jeg kan bruke gåsejakthistorien der?

...
08.09 | 04:09

Hei Martina, da fikk vel både du og din bror Stefan mer enn dere våget å drømme om? Zenta vant og Stefan var den gladeste vinner jeg har sett!

...
05.09 | 15:29

Jag är en jente fra Finland och min bror och hans hund KÄRRÅSENS ZENTA, ska delta i sin första Vega prov. Det är sååå spännande jag hoppas det går bra.
LYCKA TI

...
25.09 | 10:27

Hei! Jeg vurderer sterkt å skaffe meg en BFDB! Jeg må si at etter å ha lest hele artikkelen flere ganger blir lysten bare større og større! Vet du om en kennel?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE