Petit basset griffon vendeen

Seks bassetraser

Basset er ikke én rase, men seks ganske forskjellige raser. Å kalle en basset for basset er omtrent som å kalle en fuglehund en fuglehund;) 

Under raseklubben vår hører rasene petit basset griffon vendeen, grand basset griffon vendeen, basset bleu de gascogne, basset fauve de bretagne, basset artesien normand og basset hound.

Alle unntatt den engelske basset hound (dog med franske aner) er franske raser med vanskelige navn, som henspiller på rasetypiske trekk og hvor i Frankrike rasen stammer fra. 

Petit basset griffon vendeen kan oversettes med "liten, lav til marken, strihåret hund fra distriktet Vendée i Frankrike".

Provinsen Vendée i Frankrike (Wikipedia)

Rasestandard petit basset griffon vendeen

Basset betyr "lav til marken”

Historie
Stammer fra provinsen Vendée på den franske vestkysten. Man antar at den store Grand griffon vendéen er stamfaren og en mutasjon skapte den lille (petit) typen. Den var nær utdødd etter den franske revolusjon, men ivrige oppdrettere reddet rasen. Rasene petit basset og grand basset ble i 1950 delt, etter å ha kunnet være fra samme kull til den tid.

Helhetsinntrykk
Liten, kvikk og sterk hund. Svakt rektangulær kropp. Hodet er uttrykksfullt, ikke for langt og med mørke temmelig store uttrykksfulle øyne. Forholdsvis korte og smale ører som ikke når fram til snutespissen. Rette forbein og kraftig beinstamme som skal stå i forhold til kroppen. Lette, ledige og harmoniske bevegelser. Høyt ansatt ganske kort hale, kraftig ved roten og som bæres sabelformet. Pelsen skal være stri, ikke for lang, ikke silkeaktig eller ullen. Fargen kan variere med mange forskjellige kombinasjoner. Størrelsen er 34 til 38 cm. 

Gemytt
En livlig, modig og lærevillig hund. Energisk og ivrig når den får bruke sine instinkter. Trives også best når den den får utløp for disse.

Jaktegenskaper

En langsomtjagende hund som raskt ble meget populær til rådyrjakt. Har evnen til raskt å legge av og vende tilbake dersom det drar langt ut. Har et meget rungende losmål.

(Kilde: Norsk Bassetklubb)

Hele rasestandarden kan man finne her.

En morsom anekdote: En hund med korte ben og malmfull røst blir nevnt av William Shakespeare i komedien "En midtsommernattsdrøm" :)

Kanskje var dette de første bassetene?

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 12:54

Hei. Jeg gir ut ett blad til veteraner I NSB opplag ca.120
Lurer på om jeg kan bruke gåsejakthistorien der?

...
08.09 | 04:09

Hei Martina, da fikk vel både du og din bror Stefan mer enn dere våget å drømme om? Zenta vant og Stefan var den gladeste vinner jeg har sett!

...
05.09 | 15:29

Jag är en jente fra Finland och min bror och hans hund KÄRRÅSENS ZENTA, ska delta i sin första Vega prov. Det är sååå spännande jag hoppas det går bra.
LYCKA TI

...
25.09 | 10:27

Hei! Jeg vurderer sterkt å skaffe meg en BFDB! Jeg må si at etter å ha lest hele artikkelen flere ganger blir lysten bare større og større! Vet du om en kennel?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE