Hvorfor utstilling?

Ja hvorfor skal vi nå stille bikkjene våre på utstilling? Det er jo jaktbikkjer, og jakt de skal brukes til?

Utstilling er i likhet med drevprøver et viktig redskap i forhold til avl og utvikling av en hunderase. Man streber etter stadig å forbedre rasen, både helsemessig og bruksmessig.

Utstilling er sånn sett ikke et fesjå eller utelukkende show. Showdelen av en utstilling starter som jeg ser det etter kvalitetsbedømming, i gruppefinaler og Best in Show.

En utstillingsdommer vurderer hundens anatomi i forhold til en gitt rasestandard, for å bedømme om hunden er bygd riktig i forhold til de arbeidsoppgavene den skal utføre. En riktig bygd hund vil tåle mer og lengre belastning, uten å få slitasje og skader som reduserer hunden og dens levetid.

Det vil si; dette er noe jeg iallfall håper at de fleste eksteriørdommere har i bakhodet når de entrer ringen. En "stygg" hund kan være perfekt bygd og bør bli toppremiert, mens en "vakker" hund kan ha feil som gjør den mindre egnet, og bør kanskje ikke få CK. 

Altså har utstilling mye med jakta og avlen å gjøre. Man ser på om hunden har gode bein og labber, riktige vinkler, bra rygg, i tillegg til ting som riktig tannstilling, bra pels og så videre.

Enda viktigere, mener jeg, er å få testet potensielle avlshunder på drevprøver.

Vi trenger at gode eksemplarer av jakthunder blir avlet på for å beholde og forbedre de gode bruksegenskapene ved rasen.

Still jakthundene på utstilling og bidra til en super rase også i framtida!

🙂


Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 12:54

Hei. Jeg gir ut ett blad til veteraner I NSB opplag ca.120
Lurer på om jeg kan bruke gåsejakthistorien der?

...
08.09 | 04:09

Hei Martina, da fikk vel både du og din bror Stefan mer enn dere våget å drømme om? Zenta vant og Stefan var den gladeste vinner jeg har sett!

...
05.09 | 15:29

Jag är en jente fra Finland och min bror och hans hund KÄRRÅSENS ZENTA, ska delta i sin första Vega prov. Det är sååå spännande jag hoppas det går bra.
LYCKA TI

...
25.09 | 10:27

Hei! Jeg vurderer sterkt å skaffe meg en BFDB! Jeg må si at etter å ha lest hele artikkelen flere ganger blir lysten bare større og større! Vet du om en kennel?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE