Vegaprøven 2012

T-Bamse vant Vegaprøven 2012

For fjerde år på rad arrangerte Norsk Bassetklubb Vegaprøven, og årets prøve var den mest vellykkede så langt. Med bedre tid til å trene hundene på forhånd samt mer egnet vær enn i 2011, så ble resultatene over all forventning.

13 hunder og 20 mennesker med stort og smått og var samlet på Vega 6. til 9. september for å gjennomføre hele 26 prøvestarter. 13 av startene var ordinærprøve. Alle fire prøvedagene ble tatt i bruk for å kunne avvikle alle startene.

T-Bamse: Prøvens Beste Hund

Suveren prøvevinner ble Basset fauve de Bretagne T-Bamse med eier og fører Bjørn Myrholmen. Bamse oppnådde 55 egenskapspoeng og 1. premie Rå med Drevcert. Både dommer og dommeraspirant dømte Bamse til samme poengsum og premiegrad. Ordinærprøvene gikk under like forhold torsdag, fredag og lørdag, og endte med hele seks førstepremier. I tillegg ble det tre andrepremier og en tredjepremie.

Bedre vær

I år var det mye fuktig vær, med gløtt av sol innimellom. For hundene fungerte dette langt bedre enn året før, da det var sol, varmt og tørt i marka. Årets resultater ble noe helt annet, også fordi det var hele åtte ukers påmeldingsfrist. Hundeeierne hadde da god tid til å trimme bikkjene godt før Vegaprøven, og hundene var i overveiende bra kondisjon.

To nye drevdommere

Også i år var det drevdommerutdanning på Vega, og begge kandidatene fikk gjennomført sine arbeid med de premieringene som skulle til. Stig Tore Einmo Straumbotn og Leif Ståle Tytlandsvik vil bli et viktig tilskudd til dommerstanden for basset.

Vegaprøven ble avrundet med trivelig bankett og premieutdeling på Himmelkroken Havcafé på Nes, like ved rorbuene deltakerne bodde i. Norsk Bassetklubb vil uttrykke en stor takk til grunneierlagene på Vega, som med stor velvilje lar klubben få bruke Vega til drevprøver. Grunneierlagenes representanter var invitert på informasjonsmøte kvelden før prøvene, og er veldig positive til Norsk Bassetklubbs prøvevirksomhet i øykommunen. Prøvene ble prikkfritt gjennomført uten episoder av noe slag.

 

 

Resultater Vegaprøven 2012:  Ordinærprøve/bevegelig prøve

1. T-Bamse (BfdB) eier Bjørn Myrholmen: 

1.Rå 55 Ep Drevcert Dommer: Jørgen Larsen

2. Disert Hi Quadrupède de Fergeau (Pbgv) eier Jørgen Nergård:

1.Rå 50 Ep Dommer: Bjørn Myrholmen

3. Thea De Baas (Pbgv) eier Hugo Henriksen: 

1.Rå 48 Ep Dommer: Liv Arnhild Myrholmen

1.Rå 47 Ep Dommer: Bjørn Myrholmen 

1.Ha 50 Ep Dommer: Roger Nordskag

3. Støpbergets Bella (BfdB) eier Børge Hansen: 

1.Rå 48 Ep Dommer: Jens Overvik 

1.Rå 43 Ep Dommer: Roger Nordskag

4. Kärråsens Zita (Pbgv) eier Sverre Bechen: 

1.Rå 47 Ep Dommer: Jørgen Larsen

2.Rå 38 Ep Dommer: Bjørn Myrholmen

5. Betty Lou (Pbgv) eier Anita Verås/Johan Trætli: 

1.Rå 43 Ep Dommer: Jørgen Larsen

1.Rå 45 Ep Dommer: Liv Arnhild Myrholmen

6. Støverbos Odin (Pbgv) eier Åsmund Rygnestad: 

2.Rå 40 Ep Dommer: Hugo Henriksen

1.Rå 47 Ep Dommer: Jens Overvik

7. PF-Tassen (Pbgv) eier May Bente Myrholmen: 

2.Rå 38 Ep Dommer: Roger Nordskag

1.Rå 44 Ep Dommer: Jens Overvik

8. DF-Nixa (Pbgv) eier Jørgen Nergård: 

2.Ha 37 Ep Dommer: Bjørn Myrholmen

3.Rå 30 Ep Dommer: Jens Overvik

0.Pr   3 Ep Dommer: Roger Nordskag

9. Dragvikens Upp & Ner (BfdB) eier Steffen Johnsen: 

3.Rå 33 Ep Dommer: Jørgen Larsen

1. Rå 49 Ep Dommer: Liv Arnhild Myrholmen

1. Rå 47 Ep Dommer: Bjørn Myrholmen

10. Early Des Echos de Buzet (Pbgv) eier Jørgen Nergård: 

0.Pr 33 Ep Dommer: Jens Overvik

3.Ha 35 Ep Dommer: Liv Arnhild Myrholmen

11. LF-Prima Vera (Pbgv) eier Jørgen Nergård: 

0.Pr 28 Ep Dommer: Jens Overvik

12. Ego Des Echos de Buzet (Pbgv) eier Jørgen Nergård: 

0.Pr 15 Ep Dommer: Hugo Henriksen

0.Pr 13 Ep Dommer: Liv Arnhild Myrholmen


Merk: Det er kun startene på ordinærprøven som regnes i resultatlisten. De bevegelige prøvene ble offisielle under Dommerkollegiet i januar 2013.

Klikk for større bilde. Deltakerne samlet mellom rorbuene på Nes.

ELDRE ARTIKLER:

24 starter pr 25. august!
Kan ikke skjønne annet enn at dette må være den største drevprøven for basset gjennom tidene? Det har vært en lang og artig prosess som vanlig, å planlegge og arrangere Vegaprøven. Det er utrolig mange brikker som skal på plass!
Men nå er vi altså straks i mål. Reiser utover onsdag 5. september, og jeg skal antakelig dømme 5-6 hunder. I tillegg til å ha hånd om arrangementet rundt selve prøven, så blir det veldig travelt! Men artig og givende.
Krysser fingrene for bra (bikkje)vær og trivelig stemning (som vanlig). Resultatene fra ordinærprøven vil bli publisert her etter Vegaprøven.

19 påmeldte ved fristens utløp

Det var påmeldt 19 starter ved påmeldingsfristens utløp 6. juli, det er bra! 🙂
Fordelinga var da 12 starter på ordinærprøve og 7 på bevegelige prøver. Det ligger an til flere påmeldinger til bevegelige prøver, da fristen for dette ennå ikke er gått ut (30. august). Vi setter stor pris på at påmeldinger til bevegelige prøver kommer så tidlig som mulig, slik at vi kan sjonglere overnattingskabalen best mulig. Vi har noen ledige senger ennå.

Dommerutdanning
Også i år vil det foregå dommerutdanning på Vegaprøven, vi har pr 13. juli to kandidater. Derfor tar vi i bruk torsdag 6. september til noen starter på bevegelige prøver, slik at dommerkandidatene får flest mulig arbeid. Klaffer det med tilstrekkelig med premieringer, så får vi ferdig to nye bassetdommere på Vega i år også!

Mer informasjon om Vegaprøven finnes på Norsk Bassetklubbs hjemmesider, og på facebook har vi en gruppe som heter Vegaprøven for basset. Spør om å bli medlem der.

Informasjon om Vegaprøven 2012

Vegaprøven 6. - 9.september 2012
Norsk Bassetklubb ville at jeg og Hugo skal dra igang nok en ordinærprøve (samlet prøve) på Vega i år, en tillitserklæring vi selvfølgelig tar på oss nok engang. Det blir den fjerde Vegaprøven på rad siden starten i 2009, da vi samlet 10 hunder ei langhelg til bevegelige prøver på øya nordvest av Brønnøysund.

Påmelding til Vegaprøven 
Sendes pr. post eller e-post til:
Tore Hem
Reppesgårdveien 122
3220 Sandefjord
tore-hem@online.no

Innbetalingsfrist og påmeldingsfrist er 6. juli, påmeldingen er gyldig når innbetaling kr 400,- pr. start er registrert.
Referansenummer for ordinærprøven på Vega: 77-12001
Referansenummer for bevegelige prøver hele Norge: 78-12002 (gjelder hele prøvesesongen 1/9 - 18/12).

8 uker påmeldingsfrist
I år er det hele 8 ukers påmeldingsfrist til Norsk Bassetklubbs ordinærprøve på Vega, dvs påmelding til og med 6. juli for ordinærprøven. Dette fordi de som da er påmeldt skal ha bedre tid til å trimme hundene i bra kondisjon gjennom sommeren, og fordi det forenkler vårt arbeid med booking av rorbuer vesentlig. 
Bevegelige prøver har normalt 1 uke påmeldingsfrist, men vi oppfordrer de som ønsker bevegelig prøve i tillegg til ordinær prøve om å sende inn påmeldingsskjema samtidig. Da blir det lettere å få oversikt over prøveoppsettet.
Ved overtegning (det vil si flere påmeldte enn prøven har kapasitet til) skal det foretas loddtrekning umiddelbart etter påmeldingsfristen. 

Rorbuer reservert
Vi har reservert et rikelig antall overnattingsplasser på Nes. Dette er en frittstående leilighet med plass til tre personer, samt leilighetsrorbua Nes Bryggeferie (to leiligheter i rorbua), og rorbuene Pederbua, Toppenbue, Øvernessbrygga og Naustet. Totalt vil vi kunne huse opptil 35 personer. Dommere og dommerkandidater vil innkvarteres i Øvernessbrygga (og eventuelt Naustet like ved), da denne har mest plass til dommermøter osv.

Bestill rorbuplass ved påmelding
Vega er et populært reisemål for turister, og vi var ute i god tid for å bestille overnatting. Dette arbeidet startet vi med allerede ved påsketider. Skal vi kunne booke et riktig antall rorbuer/sengeplasser så må vi vite hvor mange som kommer, så dette MÅ vi vite i god tid, spesielt dersom noen har reisefølge med seg. Ankomst torsdag 6. september, hjemreise søndag 9. september.

Ferie på Vega mens du er der?
Skulle du ønske å bruke mer tid til å oppleve Vega og øyriket rundt, så anbefaler vi at du setter av en ukes ferie i forbindelse med Vegaprøven. Det er for eksempel et veldig bra havfiske rundt Vega, hvor det regelmessig tas stor og fin kveite, blant annet. Vega står på UNESCOs Verdensarvliste, og det er mye å oppleve i den forbindelse også. Vega fra sykkelsetet med svartkjel i svipptursekken er unikt. Vi som lokale arrangører kan være behjelpelig med informasjon om det Vega har å tilby, ta kontakt med meg for eksempel, eller Veronica Eidem i Himmelkroken. Følg link til Himmelkroken i neste avsnitt.

Himmelkroken - blåveispikenes havcafé
Dette er et hyggelig spisested tett ved rorbuene vi bruker som base under Vegaprøven. Himmelkroken har alle rettigheter i baren, og selv om de skulle ha sesongstengt så åpner de dørene for oss om vi er en tilstrekkelig stor gruppe. Det vil avholdes jegermiddag og premieutdeling lørdag kveld her.

Kapasitet i terrengene
Vegaprøven har kapasitet til ca 20 starter på ordinærprøve på Vega, én start pr hund. Ordinærprøvene går primært fredag og lørdag. I tillegg, og spesielt hvis ikke alle ordinærstartene er "booket", så kan det avholdes noen bevegelige prøver. Det er akkurat det samme regelverket man dømmer etter, men bevegelige prøver gir en innstilling til eventuell premiering, som ikke er offisiell før dommerkollegiet har gått gjennom prøvene på nyåret.

Ofte stilte spørsmål:
- Er hunden min klar for drevprøve på Vega?
Hvis hunden din sist sesong, eller i løpet av treningstida fra 21. august samme år, jager/loser regelmessig en time, så kan du trygt melde på Vegaprøven (eller hvilken som helst drevprøve). 
En time notert los er kravet til 1. premie rådyr, 45 minutter 2. premie, og halvtime er kravet til 3. premie. Så spørs det på hver enkelt hundeeiers ambisjonsnivå. 
Husk at basseten din må være minst 9 måneder gammel prøvedagen, og være premiert på utstilling. Det er lett å få ut losdyr på Vega, men hunden bør ha en viss erfaring og kondisjon for å holde drevet her, som andre steder.

- Forskjellen på bevegelig og ordinær prøve?
Regelverket man dømmer etter er akkurat det samme, og premieringene like mye verdt. 
En bevegelig prøve er "bevegelig" på kalenderen, og kan avholdes når som helst og hvor som helst i landet i løpet av prøvesesongen.
Hunder som tidligere har oppnådd 3 førstepremier og hunder som er jaktchampioner kan ikke stille på bevegelig prøve, de må gå ordinærprøve.
Ordinærprøver er såkalt samlede prøver innenfor et kortsiktig tidsrom.
På ordinærprøver er det et dommerkollegium tilstede som utgjøres av samtlige dommere med NKK-representant og en Prøveleder, dermed kan prøveresultatene fastsettes og bli offisielle der og da.
For de bevegelige prøvene er ikke premieringen offisiell (bare en innstilling) før dommerkollegiet samles i januar. 
Man kårer også "Prøvens Beste Hund" på ordinærprøver.

- Vegaprøven går jo så tidlig på sesongen?
Ja, Vegaprøven går av stabelen bare tre uker etter båndtvangens opphør etter sommeren. Disse ukene bør utnyttes godt i oppkjøring før Vegaprøven, og to måneders påmeldingsfrist bør gi deg tid til å få hunden i grei kondisjon. Grunnen til at Vegaprøven avholdes så tidlig på sesongen er for at den ikke skal komme i konflikt med småviltjakta som starter 10. september, og annen jakt utover sesongen.

- Viltbestanden da?
Vega har en rik bestand av rådyr og hare, samt noe elg. Det felles 250+ rådyr under høstjakta på Vega, og dette bør gi en pekepinn om bestanden! 
Det er sporadiske observasjoner av hjort. Rev finnes normalt ikke på øya, men det kom rapporter om at en rev ble observert sommeren 2011. 
90-95% av drevene/premieringene der ute er med rådyr som losdyr. Det er en tett og livskraftig rådyrbestand, og statistikken viser at det er svært sannsynlig at et slipp ender i uttak i løpet av prøvetida. Dog gis ingen garanti, det er opp til hunden.

Du kan lese mer fra og om Vegaprøvene tidligere år ved å velge drevprøvene for de forskjellige år i menyen til venstre på hjemmesiden min.
Rorbuene på Nes, som vi benytter som base til Vegaprøven.

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 12:54

Hei. Jeg gir ut ett blad til veteraner I NSB opplag ca.120
Lurer på om jeg kan bruke gåsejakthistorien der?

...
08.09 | 04:09

Hei Martina, da fikk vel både du og din bror Stefan mer enn dere våget å drømme om? Zenta vant og Stefan var den gladeste vinner jeg har sett!

...
05.09 | 15:29

Jag är en jente fra Finland och min bror och hans hund KÄRRÅSENS ZENTA, ska delta i sin första Vega prov. Det är sååå spännande jag hoppas det går bra.
LYCKA TI

...
25.09 | 10:27

Hei! Jeg vurderer sterkt å skaffe meg en BFDB! Jeg må si at etter å ha lest hele artikkelen flere ganger blir lysten bare større og større! Vet du om en kennel?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE