Drevprøver 2011

Vegaprøven 2011

Jaktprøvedommer for basset:)
Akkurat nok hunder gikk til premieringer under mine dommerarbeid til at jeg fikk godkjent den praktiske delen av utdanningen min under Vegaprøven 2011. 

Det ble mange 0. premier på Vega i år. Det skyldes nok en kombinasjon av uerfarne hunder og hundeførere, samt meget vanskelige forhold med tørt og varmt vær. De fleste hundene evner å finne og ta ut dyr, men de klarer ikke å holde drevet i gang. Både hunder og hundeiere har fått verdifull erfaring om jaktprøver og mange nyttige tips, og kan jobbe videre med det.

Drevcert til Prøvens Vinner Pbgv Topsy
Pbgv Topsy til Anders G. Owesen var den suverent beste hunden, og viser at det lot seg gjøre å jage godt under krevende forhold. Hun er bare 16 mnd gammel og jager som en erfaren, god voksenhund. Dommer Leif Rakkestad utstedte hans første Drevcert noensinne, og jeg som aspirant bedømte også hunden til Drevcert. Det var med skrekkblandet fryd jeg gjorde det, men da jeg summerte bunnlinja under egenskapspoengene så var og ble det 53 poeng for min del. Artig å være dommeraspirant da! 

Med den premieringa så ble også mine dommerarbeid godkjent av dommerkollegiet, og kort tid etterpå kom papirene i posten. Høsten 2011 dømte jeg to hunder på drevprøve; Bøjentan´s Tara gikk til 1. Hare med 48 poeng, og Raja fra Vega gikk til 1. Rå med 43 poeng, begge hundene dømt på Vega.

Takk til alle som var på Vegaprøven for trivelig opphold!


Resultater ordinærprøven:

Katalog nr 1.                  Petit Basset Griffon Vendeen
Betty Lou - Regnr: 20897/08
Dommer: Leif Rakkestad         3 Premie, Hare            38 Egenskapspoeng

Katalog nr 2.                  Basset fauve De Bretagne
Fagerkollens Otto - Regnr: 10034/08
Dommer: Harald Støyl             0-gs Premie                5 Egenskapspoeng
 
Katalog nr 3.                   Basset Artesien Normand
Wood Bullets Chess - Regnr: NO31638/09
Dommer:                               Trukket
 
Katalog nr 4.                  Petit Basset Griffon Vendeen
Topsy - Regnr: NO50124/10 - PRØVEVINNER
Dommer: Leif Rakkestad         1 Premie, Rå               52 Ep m/Drevcert

Katalog nr 5.                  Petit Basset Griffon Vendeen
Vilauddens Cigvald - Regnr: s25994/2008
Dommer: Bjørn Myrholmen       0-gs Premie              1 Egenskapspoeng
 
Katalog nr 6.                  Basset fauve De Bretagne
Åstdalens Sofus - Regnr: 10932/07
Dommer: Leif Rakkestad           0 Premie                  15 Egenskapspoeng
 
Katalog nr 7.                  Petit Basset Griffon Vendeen
Bøjentans Omi - Regnr: NO43627/10
Dommer: Bjørn Myrholmen         0 Premie                 17 Egenskapspoeng
 
Katalog nr 8.                  Petit Basset Griffon Vendeen
Ismans Manne - Regnr: S68764/2008
Dommer: Bjørn Myrholmen         0 Premie                 32 Egenskapspoeng
 
Katalog nr 9.                  Basset fauve De Bretagne
Smedkullens Fauve Dundra - Regnr: S22645/2009
Dommer: Bjørn Myrholmen         0 Premie                18 Egenskapspoeng
 
Katalog nr 10.                Basset Artesien Normand
Sara-Una av Solfjelltun - Regnr: NO38955/09
Dommer:                                  Trukket
 
Katalog nr 11.                Petit Basset Griffon Vendeen
Mille Marie av Hoffvoff - Regnr: NO37164/09
Dommer: Harald Støyl               0 Premie                37 Egenskapspoeng
 
Katalog nr 12.               Petit Basset Griffon Vendeen
Støverbo`s Vicky - Regnr: NO46282/10
Dommer: Leif Rakkestad            0 Premie                19 Egenskapspoeng
 
Katalog nr 13.               Basset fauve De Bretagne
Smedkullens Fauve Bamze - Regnr: s40945/2007
Dommer: Harald Støyl                3 Premie, Rå          36 Egenskapspoeng
 
Katalog nr 14.               Petit Basset Griffon Vendeen
Doffen - Regnr: 20390/05
Dommer:                                   Trukket
--------------------------------------------------------------------------------------------

Når resultatene fra den bevegelige prøven foreligger på nyåret 2012 så vil det se noe bedre ut enn dette.
 
Prøvevinner pbgv Topsy flankert av NKK-representant Liv Arnhild Myrholmen, eier og fører Anders G. Owesen, dommer Leif Rakkestad, dommeraspirant Jens Overvik, prøveleder Hugo Henriksen.

Trådene samles til Vegaprøven

20. august
Nå begynner det meste å komme i boks. Hugo har kommunisert tett med Jørgen i bassetklubben omkring dette med dommere og påmeldinger, mens jeg jobber mer med arrangementet rundt prøven. Nå har vi booket 5 rorbuer til deltakere og dommere.

Nå knappe to uker før så er det påmeldt 14 starter på ordinærprøve og 6 starter til bevegelig prøve, 20 starter til sammen. Det er soleklar rekord for Vegaprøven! Enda har vi plass til et par hunder til bevegelig prøve lørdag 3. september, så for etternølerne; det er 1 uke igjen av påmeldingsfristen til bevegelig prøve på Vega!
Jeg og Hugo på jaktprøvemøte hjemme hos meg. Vi har hatt mange slike møter, idealisme kalles det vel:)

Vegaprøven 1.-4. september 2011

Arbeid med Vegaprøven
Vegaprøven 2011 ser ut til, i skrivende stund (slutten av juli), å bli den største prøven vi har arrangert siden jeg fikk idéen i 2009. Og en av de største arrangert av Norsk Bassetklubb noensinne. Som vanlig jobber jeg og Hugo Henriksen i tospann for å dra i havn dette fra lokalt hold. Hugo holder styr på deltakere og setter opp ekvipasjer, og holder kontakten med bassetklubben i forhold til det, og dommere. Jeg har ansvar for terreng og booking av overnatting, informasjon, med mer. 

Vi har satt et tak på 20 starter, da selv Vega har problemer med å svelge unna for mange hunder i løpet av to-tre dager. Det handler også om kapasitet med dommere og innlosjering. 

I skrivende stund har jeg booket 4 rorbuer, samt en femte som vi bare har fram til lørdag. Det blir stuvende fullt av bikkjer og folk fra hele Norge, samt en god del svenske deltakere. Det er gledelig! Men så er Vegaprøven spesiell også, både med tanke på viltbestand, terreng og ikke minst det unike sosiale aspektet ved å samle så mange hundefolk. 

Jeg jobber mye for tiden med å dele opp Vega i rettferdige terrengavsnitt, med tanke på å utarbeide kart som deltakere og dommere kan forholde seg til. Dette er et nitidig arbeid som hittil sikkert alene har krevd 100 timer foran dataen, og mer blir det når påmeldingsfristen går ut 11. august og vi vet eksakt hvor mange hunder som skal starte. Som før så satser vi på intet mindre enn "The best jaktprøve ever"! 
🙂
Brønnøysunds Avis har laget en forhåndsomtale av Vegaprøven i sitt jakt- og friluftslivsbilag, se side 17.
Ares ble Norsk Jaktchampion på Vega 2010, her er vi sammen med dommer og NKK-representant Liv Arnhild Myrholmen.

Dommerutdannelse

Dommerutdannelse høsten 2011
I år deltar jeg ikke med Ares på Vegaprøven, i og med at jeg fokuserer fullt og helt på utdannelsen som jaktprøvedommer for bassetrasene denne høsten. Ares er i tillegg jaktchampion, så det har liten hensikt å stille han. Det måtte være i kampen om tittelen "Årets Drevhund" i såfall, men den oppnådde han i 2010-sesongen.

Teorikurset som nye dommere trenger gjennomførte jeg våren 2011 i Larvik sammen med fem andre dommerkandidater fra hele landet. Jeg synes Bjørn, Liv Arnhild og Tore laget et kjempebra kursopplegg som var virkelig lærerikt, og synes det er veldig bra at Norsk Bassetklubb nå satser bredt på å utdanne nye dommere. Det er ganske store utgifter forbundet med dette for en liten klubb.

Nå gjenstår altså de praktiske dommerarbeidene ute i felten. De består av to elevarbeid (hvorav minst én hund må gå til premiering) og fire aspirantarbeid (hvorav minst to hunder må gå til premiering). Som dommerkandidat går man sammen med en erfaren dommer på jaktprøve, men skal selvstendig dømme hunden ut i fra det regelverket vi har for bassetrasene. Drevprøvereglene for bassetrasene finner du her

En jaktprøve fungerer som en praktisk jakt, men uten våpen. Man slipper hunden i skogen og vurderer hundens dugelighet i forhold til 10 forskjellige momenter som vi gir egenskapspoeng for. Hunden må oppnå en viss totalpoengsum for å kunne få tredje-, andre- eller førstepremie, i tillegg til at de må oppnå en viss lostid på viltet innenfor prøvetiden på 4 timer. Så skal dommer og dommerkollegiet gå gjennom aspirantarbeidene mine, og se om jeg har dømt hunden i samsvar med regelverket og til en fornuftig bedømmelse. 

Blir arbeidene mine godkjent så blir jeg av Norsk Kennel Klubb (NKK) autorisert som dommer. Er jeg heldig så skjer dette allerede i høst, dersom jeg får gått alle feltarbeidene mine. Jeg gleder meg til å ta fatt på dommergjerningen, da jeg synes det er meget viktig å få hundene målt og veid i det de er skapt for; nemlig dugelighet i praktisk jakt. Dette er meget viktig i forhold til avlsarbeidet.

Under Vegaprøven 2011 håper vi at flest mulig av nye og gamle dommerkandidater får gått arbeid i felten. Bassetklubben prioriterer at dommerkandidatene i nord får gjort mest mulig på Vega, siden kandidater sørpå kan gå arbeid der senere på høsten. Så gjenstår det å se om vi får noen nye dommere i høst.
🙂
Fra dommerkurset i Larvik, mai 2011.

Slippområder Vegaprøven 2011

Skriv en kommentar: (Klikk her)

123hjemmeside.no
Antall tegn tilbake: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

24.07 | 12:54

Hei. Jeg gir ut ett blad til veteraner I NSB opplag ca.120
Lurer på om jeg kan bruke gåsejakthistorien der?

...
08.09 | 04:09

Hei Martina, da fikk vel både du og din bror Stefan mer enn dere våget å drømme om? Zenta vant og Stefan var den gladeste vinner jeg har sett!

...
05.09 | 15:29

Jag är en jente fra Finland och min bror och hans hund KÄRRÅSENS ZENTA, ska delta i sin första Vega prov. Det är sååå spännande jag hoppas det går bra.
LYCKA TI

...
25.09 | 10:27

Hei! Jeg vurderer sterkt å skaffe meg en BFDB! Jeg må si at etter å ha lest hele artikkelen flere ganger blir lysten bare større og større! Vet du om en kennel?

...
Du liker denne siden
Hei!
Prøv å lage din egen hjemmeside som jeg.
Det er enkelt, og du kan prøve det helt gratis.
ANNONSE